INFORÁDIÓ
2023. április 2. vasárnap
Áron

alexander van der bellen

ausztria

andrej kiska

szlovákia

tudósítóink

Újabb bírálat a kétsebességes Európának

Újabb bírálat a kétsebességes Európának

Infostart

A közép-európai országok közül először Szlovákiát kereste fel Alexander Van der Bellen, Ausztria tavaly decemberben megválasztott új elnöke. Vendéglátójával, Andrej Kiska szlovák köztársasági elnökkel megegyeztek abban, hogy a kétsebességes Európa létrejötte esetén mindketten szeretnének az unió magjában maradni.

Alexander Van der Bellen első ízben látogatott hivatalosan Szlovákiába, s rögtön meg is jegyezte, hogy bár Pozsony és Bécs földrajzilag nagyon közel fekszik egymáshoz, mégsem ismeri Szlovákiát. Az osztrák elnök azonban elmondta, örülne, ha országa állampolgárai gyakrabban átlátogatnának a keleti szomszédokhoz.

Andrej Kiska szlovák államfő ugyancsak pozitívan vette osztrák kollégája szavait, és reményét fejezte ki, hogy az osztrákok és a szlovákok közti turisztikai és kulturális kapcsolatok tovább fejlődhetnek a jövőben. Kiska úgy fogalmazott, közte és az osztrák elnök közt nagyon sok az értékrendbeli hasonlóság.

„Hozzám is közel állnak az olyan értékek, mint a tolerancia, az emberség és a szolidaritás” – mondta Kiska, aki szerint ezek a tulajdonságok az igazi fegyverek a populizmus, a szélsőségesség és a xenofóbia ellen.

„Szlovákia egy fantasztikus, modern és fejlett ország. Meggyőződésem, hogy minden sikeres államnak erkölcsi kötelessége segítséget nyújtani azoknak, akik a háború, a halál és az erőszak elől menekülnek” – mondta a szlovák elnök.

Alexander Van der Bellen szintén az idegengyűlölet ellen emelt szót. „Egy arcát eltakaró nőről nem gondolom automatikusan azt, hogy rossz ember” – jegyezte meg, hozzátéve, hogy ő maga nem kedveli különösebben az ilyen viseletet, de elfogadja azt az embert, aki az arcát eltakarva éli a mindennapjait.

A szlovák és az osztrák elnök Európa közös jövőjét illetően is azonos álláspontot képvisel.

Andrej Kiska hangsúlyozta, a szlovák érdek az, hogy amennyiben az Európai Unió kétsebességessé válna, az ország annak magjához tartozzon, és ne kerüljön a perifériára. Van der Bellen Ausztria esetében hasonlóképp nyilatkozott, ám azt is közölte, nem pártolja a többsebességes unió létrejöttét, és bízik abban, hogy nem lesz ilyenfajta megosztás az unió államai közt.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018