eur:
389.45
usd:
363.72
bux:
68068.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Brexit: elúszhat a tiszta szakítás

Brexit: elúszhat a tiszta szakítás

Hiába indul meg szerdától a Brexit-folyamata, úgy tűnik, Nagy-Britannia még a kilépés után is részt vesz majd néhány európai ügynökség munkájában. Az ok: a két éves "válási" időszak túl rövid lesz ahhoz, hogy saját ügynökségeket állítson fel.

A nyilvánosság előtt Theresa May brit miniszterelnök egy szocreál festmény modelljéhez hasonló örömmel és magabiztossággal menetel a Brexit felé.

A konzervatív média például kiemelte, hogyan „állította le” hétfőn az újabb függetlenségi népszavazást akaró skót első minisztert, Nicola Sturgeont.

A politikusoktól független államigazgatási dolgozók azonban azt mondják: 2019-ben, az Európai Unióból való kilépés időpontjában a szigetországnak nem sok választása lesz és továbbra is részt kell vennie majd néhány EU-ügynökség munkájában.

Az ok:

Londonnak nem lesz ideje saját szabályozási rendszert és intézményeket felállítania.

Mindezt dühösen fogadták a „kemény Brexit”, az Európával való totális szakítás hívei. A Telegraph című konzervatív lap például kampányt indított, hogy „szabadítsák meg Britanniát az EU-bürokráciától”.

A brit tárgyalócsapat egyes tagjai azonban kénytelenek szembenézni a valósággal.

„Egyszerűen nincs annyi szakértőnk egyes területeken, hogy teljesen új ügynökségeket hozzunk létre”

– idézte egyiküket a Financial Times című lap.

Ezek az illetékesek azt mondják, hogy minimum egy átmeneti időszakra, a briteknek fenn kell tartaniuk tagságukat az EU-ügynökségekben.

Brexit: elúszhat a tiszta szakítás

Mindez növeli a May miniszterelnökre nehezedő nyomást, hogy tárgyalásos úton, az európaiakkal alkut kötve vezényelje le hazája kilépését.

Pártjában ugyanakkor erős az a szárny, amely nem akar alkudozni és úgymond „engedményeket tenni” az EU-nak.

Közben felmerül az a kérdés is, hogyan alakítják majd át a brit jogrendszert a kilépés után.

A mostani elképzelések szerint törvénybe foglalják, hogy a kilépés előtt átemelik a brit törvényekbe az EU-joganyagot, majd

kimazsolázzák és módosítják azokat a törvényeket, amelyek nem tetszenek a brit politikusoknak.

Ironikus módon ezt a hatalmas munkát a parlamenti felügyelet korlátozásával tudják csak elvégezni, pedig a Brexit egyik szlogenje az volt, hogy helyreállítják a brit törvényhozás szuverenitását.

A valóságban azonban az történik majd, hogy a készülő Nagy Visszahívási Törvény rendelkezései alapján több törvénymódosítást a kormány fogadtat majd el – a parlament korlátozott beleszólásával.

A brit alsóház könyvtárának felmérése szerint

akár 19 ezer különböző EU-szabályt importálhatnak majd a brit törvénykönyvekbe.

A Brit Gyáriparosok Szövetsége szerint ez azt jelenti, hogy 34 különböző EU-ügynökség brit változatát kell majd létrehozni, amelyek például mezőgazdasági, energia-, közlekedési és távközlési ügyekben látnak majd el felügyeletet.

A brit kormánynak dolgozó Deloitte tanácsadó cég szerint pedig 30 ezer új államigazgatási dolgozót kell felvenni, hogy megbirkózhassanak a Brexit támasztotta feladatokkal.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×