eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Szijjártó: öt új Ipoly-híd vezetne a Felvidékre

Az összeköttetések évének nevezte az idei esztendőt a magyar-szlovák kapcsolatokban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Pozsonyban tett látogatása során, ahol a két ország közötti határkeresztező villamosvezeték építéséről szóló szerződést írt alá. A tárcavezető a Magyar Közösség Pártját is felkereste, amely idén a megyei választásokon erősítheti meg regionális pozícióit.

A magyar külügyminiszter szerint mivel Magyarország és Szlovákia világpolitikai szempontból egymásra van utalva, elengedhetetlen a két ország energetikai és közlekedési összekapcsolása. Ezzel mindkét állam energiabiztonsága és versenyképessége javul.

A külügyminiszter azt mondta, a villamos energia hálózatok összekötése ezt erősíti. Hozzá közösen 69 kilométernyi távvezetéket kell megépíteni.

„Így Magyarországon 6 milliárd forintnyi beruházást kell végrehajtanunk ahhoz, hogy az ország két pontján összekössük Szlovákiával a villamos energia hálózatunkat” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Szíjjártó Péter szerint a két ország közötti szoros együttműködés jótékony hatással van a felvidéki magyar közösség mindennapjaira is. Menyhárt Józseffel, az MKP elnökével való tárgyalása után hangsúlyozta, a magyar kormány ezen közösség gazdasági támogatását is fontosnak tartja.

„Amikor a magyar külügyminiszter Pozsonyba jön, akkor természetes, hogy eljön a magyar párthoz, ezért is jöttem el az MKP vezetőségével beszélni, különös tekintettel arra, hogy a párt megyei választásokra készül, és nekünk, magyaroknak a határ mindkét oldalán az az érdekünk, hogy egy erős magyar érdekképviselet jöjjön létre a szlovákiai megyegyűlésekben. Menyhárt József elnök úr arról tájékoztatott, hogy kifejezetten jó esély van egy jó szereplésre, amelynek a beváltásában reménykedünk mi is, és szurkolunk az MKP-nak” – jegyezte meg a miniszter.

A magyar tárcavezető szerint Magyarország és Szlovákia vonatkozásában a stratégiai szövetségesi viszony fenntartása nemzeti és gazdasági érdek is.

„Egy olyan felvidéki gazdaságfejlesztési program indítása előtt állunk, amely a kárpátaljai, illetve a vajdasági programokhoz lesz hasonló. Az MKP szakértői dolgozzák ki az erre vonatkozó javaslatokat a mi szakértőinkkel közösen, és amint ez meglesz, akkor a megfelelő költségvetési forrásokat is oda tudjuk csoportosítani. Folytatjuk az előkészítését annak a tíz határt keresztező kapcsolatnak, amelyek közül öt új Ipoly-hídról, négy útépítésről és egy pedig egy új kompkapcsolat létrehozásáról szól” – tájékoztatott Szijjártó Péter.

A miniszter hangsúlyozta: a fokozódó gazdasági versenyben a két ország nagyon egymásra van utalva és az összeköttetés megteremtése azért is fontos, mert amellett, hogy mindkét ország energiabiztonságát javítja, hozzájárul versenyképességük növeléséhez is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×