eur:
391.12
usd:
366.58
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Tovább vitáznak Obama örökségéről

Tovább vitáznak Obama örökségéről

Harcosan kampányoltak ellene, de most, hogy visszavonhatják, ha akarják, az amerikai konzervatívok egymással vitáznak Obama volt elnök egészségügyi programjáról.

Donald Trump új amerikai elnök az ország állapotáról szóló, első, nemhivatalos beszédére készült. Közben azonban republikánus pártjának tagjai egymással és vele is vitában álltak abban a kérdésben, amely sokáig olyan nagy szenvedéllyel töltötte el és egységbe kovácsolta őket.

Az elnökválasztási kampány idején a hívek lelkes éljenzése közepette Trump azt ígérte, hogy gyorsan visszavonja és eltünteti a történelem süllyesztőjében a sokak által gyűlölt Obamacare törvényt, azaz azt a jogszabályt, amely kiterjesztette sok olyan amerikaira is az ellátást, aki korábban nem volt biztosított.

A kongresszusi alsóház és a Szenátus republikánus házelnökei megerősítették, hogy egyetértésre próbálnak jutni egymással és a Fehér Házzal a törvény visszavonásáról.

A párt konzervatív szárnyához tartozó, konzervatív republikánus kongresszusi képviselők azonban ellenkezni kezdtek. Azt mondták: nem fogadják el, hogy az Obamacare-t lecserélő törvény nem adna elég adókedvezményt a dolgozóik számára egészségügyi biztosítást nyújtó cégeknek.

„Ez a program a középosztály adóterheit növeli és dotációt nyújt olyanoknak, akik akár milliomosok is lehetnek” – mondta Mark Meadows, észak-karolinai képviselő.

Korábban Paul Ryan, a Kongresszus republikánus elnöke azt ígérte, hogy törvényt alkotnak az Obama-féle egészségügyi szabályozás visszavonásáról. Egyelőre nem volt azonban világos, hogy sikerül-e megnyerni a jobbszárnyhoz tartozó konzervatívok támogatását is.

Volt olyan képviselő, aki közölte: őt nem kényszeríthetik arra, hogy elfogadja a pártvezetés által benyújtott javaslatokat.

Az Obama-féle törvény 50 éve a legnagyobb egészségügyi reformnak számított az Egyesült Államokban. Kiterjesztette a biztosítottak körét, és arra kényszerítette a biztosítókat, hogy bárki számára szolgáltatást nyújtsanak és ne diszkrimináljanak már létező betegségek vagy a biztosítottak neme miatt.

2016-ban további 24 millió amerikai jutott így egészségügyi biztosításhoz. A kongresszusi költségvetési iroda jelentése azt jósolta, hogy az Obama-törvény csökkenti majd a költségvetési hiányt, visszavonása viszont növelné a deficitet.

A bírálók szerint viszont a több biztosított valójában az amerikai gazdasági növekedés eredménye, mivel konjunktúra idején a statisztika szerint növekszik a magán egészségügyi biztosítással rendelkezők aránya.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×