eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Tovább tart az eurózóna meglepő növekedése

Hat éve nem látott ütemben bővül az euróövezet gazdasága, miközben a munkahelyteremtés kilenc éve nem látott csúcsot döntött - ez derült ki a héten közzétett adatokból. A gazdaság számára jó hír hátterében az euró viszonylagos gyengesége és az export-megrendelések emelkedése áll.

Hat éve nem teljesített ilyen jól az eurozóna gazdasága, mint most. A héten publikált adatok szerint mind az ipari termelés, mind a szolgáltatások gyorsabban bővülnek, mint az elmúlt években bármikor, miközben kilenc éve nem látott szintre ugrott a munkahelyteremtés üteme az eurót használó országok átlagát tekintve.

Meglepő hír volt az is, hogy Franciaországnak immár jobban megy, mint Németországnak. 2012 óta első ízben a francia Beszerzési Menedzser Index növekedési üteme megelőzte a németet, ami stabil gazdasági talpraállásra utal a hamarosan elnökválasztásokat tartó országban.

Anglea Merkel német kancellárnak azonban a gazdaság miatt nem kell, hogy fejfájása legyen. A PMI index szerint a német gazdaság is magabiztosan bővül és 2013 óta nem nőtt ilyen nagy ütemben.

Ezt az indexet a versenyszektorban működő cégek beszerzési menedzsereinek havi felméréséből állítják össze és Európában az IHS Markit Csoport összesíti adatait.

A menedzserek hét különböző területről szolgáltatnak adatokat, így többek között a termelési szintről, az új megrendelésekről, a beszállítóktól érkező javakról és az alkalmazottak arányáról.

Az index szerint az eurózónában szinte egy évtizede nem vettek fel olyan gyors ütemben dolgozókat, mint most. A gazdaság és az alkalmazotti szint növekedése az elmúlt ősszel ugrott meg meredeken és februárban újabb lökést kapott.

A Financial Times gazdasági lap már a hónap elején megjegyezte, hogy az euro-övezet gazdasági növekedése csendben megelőzi az amerikai gazdaságét.

Az üzleti szektor bizakodóbb és a munkanélküliségi ráta a tízes nagyságrend alá csökkent, ami pozitív meglepetés volt – írta az FT.

"Továbbra is csodálkozom az Európa felé megnyilvánuló bizalmatlanságon” – mondta Erik Nielsen a UniCredit vezető közgazdásza. Nielsen a Trump-kormányzatot nem említve pikírten azt is megjegyezte: ez a „negativizmus” az adatok felületes megközelítésének „vagy talán az alternatív tényeknek” az eredménye.

Az euróövezet most már hónapok óta annak ellenére produkál meglepő eredményeket, hogy a piacokat továbbra is aggasztja az olasz bankok helyzete és a görög adósságprobléma.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×