eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Vallási vezetőket gyanúsítanak kémkedéssel

Két német tartományban házkutatást tartottak török hitszónokok lakásán, mert gyanúba keveredtek, hogy híveik körében adatokat gyűjtöttek a török államfő, Erdogan politikáját bíráló személyekről. A tavaly nyári államcsínykísérlet óta nem először merül fel ilyen irányú vád a németországi törökök körében, akiknek egy része elveti Erdogan diktatórikus törekvését.

Ezúttal a vészharangot a berlini törvényhozás vallásügyi kérdésekben illetékes megbízottja, a zöldpárti Volker Beck kongatta meg még december közepén.

Az államügyészségre eljuttatott írásában Volker Beck – bizalmas értesülésekre hivatkozva – a nyomozóhatóságok bekapcsolását kérte török hitszónokok törvénytelen adatszerzésének kiderítésére.

Mint Volker Beck elmondta, bizonyítékokkal rendelkezik, hogy az imámok a jelenlegi ankarai kormány vezetése alatt álló egyházügyi hivatal megbízásából nemcsak prédikáltak a mecsetekben, hanem azt is igyekeztek kipuhatolni híveik körében, hogy kik értenek egyet az amerikai száműzetésben élő Fetullah Gülen mozgalmával. Erdogan elnök Fetullah Gülent tette felelőssé a tavaly nyári államcsínykísérletért.

Volker Beck dokumentumai alapján a rendőrség razziát tartott több észak-rajna-vesztfáliai, valamint rajna-pfalzi mecset hitszónokának lakásán. Noha letartóztatásra nem került sor, az imámokat a német törvényekbe ütköző vádak érték. Ezért a hatóságok nemcsak az ügy maradéktalan kivizsgálását határozták el, hanem jelezték azt is, hogy megszüntetik az együttműködést a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniójával, ha a szervezetről bebizonyosodik, hogy Erdogan elnök törekvéseit szolgálja.

Németországban több mint 3 millió török él. Legjelentősebb felekezeti szervezetük a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója, amely közel 900 németországi iszlám közösséget tömörít, hitszónokait az ankarai egyházügyi hivatal küldi ki és fizeti.

A német hatóságok már jó ideje aggodalommal észlelik, hogy a szervezet Ankara irányítása alatt a politikát összemossa a vallással és egyre inkább az államfő diktatórikus törekvéseit szolgálja.

A Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniójának szóvivője kijelentette, hogy a kémkedéssel kapcsolatos vádak nem a szervezet ellen irányulnak, hanem csupán néhány túlbuzgó imám ellen. Heiko Maas igazságügyminiszter azonban kétségbe vonta a szóvivő állítását és leszögezte, hogy a német hatóságok csak akkor lesznek hajlandók a további együttműködésre a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniójával, ha ez elhatárolja magát Ankara befolyásától.

Hogy a berlini kormányt mennyire aggasztja a török belpolitikai feszültségek németországi begyűrűzése, azt jól jellemzi a kancellár szóvivőjének bejelentése. Kérte a holnap Münchenben kezdődő Nemzetközi Biztonságpolitikai Értekezletre érkező Binali Jildirim török miniszterelnököt, hogy látogatása idején tartózkodjék honfitársai ösztönzésétől Erdogan elnök politikáját illetően.

Jildirim ugyanis jelezte, hogy szombaton az észak-rajna-vesztfáliai Oberhausenben beszédet akar intézni egy török tömeggyűlés résztvevőihez, akiket Erdogan elnök hatalmának további erősítését szolgáló népszavazás támogatására akar felszólítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×