eur:
394.52
usd:
369.69
bux:
65160.61
2024. április 19. péntek Emma

Kitalálja, melyik nő hatott leginkább az angolok életére?

A BBC Rádió 70 éve sugározza a Nők Órája című, közkedvelt műsorát. Ebből az alkalomból a szerkesztők nőket kértek fel, hogy szavazzanak: szerintük ki volt az a hét nő, aki a legnagyobb hatással volt az angolok életére az elmúlt hetven év során. Egy csúcsszemélyiséget kellett megnevezni és hat további nőt, rangsorolás nélkül.

A Nők Órája című BBC rádióműsornak rendszeres hallgatója maga II. Erzsébet királynő is, aki talán meglepetéssel vette tudomásul, hogy a szerkesztők által felkért panel tagjai őt nem vették be a legutóbbi hetven évben legnagyobb hatást gyakorló nők listájára. Talán úgy gondolták, hogy ez, a királynői pozíciója folytán, természetes.

A hetes listát így szavazataik alapján a három éve elhunyt Margaret Thatcher, a Vaslady vezeti. Ő volt Nagy-Britannia első női kormányfője, vasakaratú, kemény politikus, aki háromszor nyerte el a miniszterelnöki címet, hosszabb ideig állt a kormány élén, mint bárki más. Még háborút is vívott, hogy a britek megtarthassák uralmuk alatt az Argentína partjai mentén fekvő Falkland-szigeteket.

A királynő nem nagyon kedvelte Mrs Thatchert, akinek olykor királynői allűrjei voltak. De azért politikusi pályája végén bárói ranggal jutalmazta jól működő miniszterelnökét.

A hét legnagyobb hatású nőről döntő panel érezhetően szem előtt tartotta a politikai korrektséget. A konzervatív párti Vaslady mellé beszavazták a kétségtelenül nagyhatású néhai szocialista politikust, Barbara Castle-t, aki 1970-ben kiharcolta, hogy a nők ugyanolyan összegű fizetést kapjanak a munkájukért, mint a férfiak. Barbara Castle, amikor közlekedési miniszter volt, hivatalos utat tett Budapestre is, és itt mutatták meg neki, hogy milyen az autósokat ellenőrző alkoholszonda. A brit autóvezetők bánatára, Angliában is bevezette. Bár nem zérótolerancia jelleggel.

Van a listán harcos feminista, az ausztrál Germaine Grear, van hindu: a néhai Desai asszony, aki Indiából származott Angliába, hogy itt sztrájkvezérként tegyen szert hírnévre, és mivel eléggé számbavehető angliai feketebőrűt nem találtak, hát beszavazták Beyoncé-t, azzal, hogy dalaival, egyéniségével és szépségével hat az angolokra. Szerepel továbbá Helen Brook, a Brook-központok alapítója, amelyek hajadon nőknek adnak tanácsot arról, hogy miként kerülhetik el a teherbeesést.

Bridget Jones is

Kicsit különösnek tűnhet, de a hét fontos személyiség között van egy olyan is, aki csak a képzelet szüleménye: Bridget Jones. Őt Helen Fielding írónő találta ki, ő az átlag angol fiatal nő prototípusa, hibáival és erényeivel együtt. Pályafutását cikk-sorozatként kezdte, regényként folytatta és filmként került a csúcsra. Története azt példázza, hogy egy lány és egy asszony élete tele van kihívásokkal, problémákkal, de józan ésszel a dolgok nagyobb részt megoldhatók.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Újra támad az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Jön a Portfolio következő lakossági befektetési eseménye, a Portfolio Investment Day 2024. Május 16-án várjuk azokat, akik a legtöbbet szeretnék kihozni megtakarításaikból! Előadóink cégvezetők, pénzügyi vezetők, portfóliómenedzserek, elemzők és profi befektetők, akiktől releváns befektetési ötleteket szerezhetnek a jelenlévők. A konferencián kiemelten foglalkozunk a hazai állampapírokkal, a nyersanyagpiacokkal, a kriptoeszközökkel, valamint hazai és nemzetközi részvényekkel.   A rendezvényen velünk lesz többek között Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója, és a Cápák közöttből jól ismert Balogh Petya és Orbók Ilona is. Az eseményre itt lehet regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×