eur:
389.49
usd:
361.74
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fico: „A média nem tükrözi a valóságot”

Donald Trump elnökké választása Amerika jövőbeli külpolitikáját illetően veti fel a legtöbb kérdőjelet a szlovák politikusok körében. Ki meglepődve, ki megnyugvással nyugtázta, hogy a republikánusok jelöltje lett az Egyesült Államok 45. elnöke.

Robert Fico miniszterelnök tömören fejezte ki véleményét Donald Trump elnökké választásával kapcsolatban. A kormányfő szerint az elnökválasztás eredménye azt bizonyítja, hogy a világ teljesen máshogy működik, mint ahogy azt a média elénk tárja.

 „Mindnyájunknak meg kell hallanunk az embereket, és ez az igazság abszolút megmutatkozott az Egyesült Államokban. Gratulálok az új amerikai elnöknek, a Szlovák Köztársaság miniszterelnökeként teljes mértékben elismerem az amerikai polgárok kinyilvánított akaratát” – mondta Robert Fico.

 Andrej Kiska köztársasági elnök ugyancsak gratulált Trump győzelméhez. Az államfő hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok fontos partnere Szlovákiának és az Európai Uniónak is, és reméli, hogy ez a jövőben is így marad.

 Miroslav Lajčák külügyminiszter úgy véli, az új elnök személye nagy hatással lesz a világ külpolitikai alakulására. A tárcavezető szerint sok múlik majd azon, hogy a kampány alatt felvázolt elképzeléseiből mennyit fog megvalósítani a valóságban. „Azt gondolom, hogy nem kell felfújni vagy túldramatizálni azt, ami a kampány során elhangzott. A kampányban természetes, hogy olyan dolgok is elhangzanak, melyekről később kiderül, hogy nem felelnek meg a politikai valóságnak” – fogalmazott Lajčák.

 Solymos László környezetvédelmi miniszter elsősorban amiatt aggódik, hogy Trump fel akarja rúgni a Párizsi Klímaegyezményt. A frissen megválasztott elnök ugyanis korábban jelezte, hogy felmondaná a klímavédelemről szóló szerződést. Solymos úgy fogalmazott, noha az amerikai elnöknek nagy hatalma van, mindent még ő sem engedhet meg magának, és reméli, hogy a klímaváltozás elleni harc a továbbiakban is folytatódni fog.

 Bugár Béla a Híd elnöke is elismeri az amerikai választópolgárok akaratát, és azt hangsúlyozza, hogy Szlovákia szempontjából elsősorban az új elnök külpolitikája lesz fontos, azon belül pedig az, hogy milyen viszonyt fog ápolni az Egyesült Államok a NATO-val és az Európai Unióval.

Hasonlóképp vélekedik az SaS-es Juraj Droba is, aki a szlovák parlament külpolitikai bizottságának tagjaként úgy véli, Trump korábbi kijelentései sokakban félelmet keltenek. „Ahogy az Oroszországhoz való viszonyáról, azon belül is Putin elnökhöz való viszonyulásáról beszélt, de ugyanúgy a NATO-val kapcsolatos kijelentései is bizalmatlanságra adnak okot” – véli a Szabadság és Szolidaritás parlamenti képviselője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×