eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Cseh László is a Fancy Bears "orvosi dopping" listáján

A kétszeres olimpiai bajnok Mo Farah, Rafa Nadal és Cseh László is szerepel a Fancy Bears hekker-csoport által közétett sportolók legújabb listáján. Az „internetes betörők” olyan olimpikonok adatait teszik közzé, akinek szerintük elnézik, hogy mások számára tiltott szereket szednek.

A nemzetközi sport újabb nagyágyúival szemben merült fel, hogy mások számára doppingnak minősített szerekkel javíthatják teljesítményüket.

A Fancy Bears hekker-csoport legújabb listáján mások mellett a Nagy-Britanniában ikonként tisztelt és Rióból két aranyat elhozó Mo Farah futó mellett Rafael Nadal teniszező és Michael Phelps úszólegenda magyar riválisa, Cseh László is szerepel.

Korábban már a tenisz világából a Williams-nővéreket, valamint Sir Bradley Wiggins és Chris Froome kerékpárosokat és a négyszeres olimpiai bajnok Simone Bilest is hírbe hozták.

A hackerek azt állítják: képmutató gyakorlat az, hogy ezek a sportolók egészségügyi okokból különengedélyt, (TUE)-t kapnak doppingszerek szedésére.

A Nemzetközi Doppingellenes Szervezet, a WADA szerint azonban nem sértettek meg semmilyen szabályt.

Mo Farah szóvivője azt mondta: az olimpikonnak „semmi baja nincs azzal, hogy nyilvánosságra kerül ez az információ. Karrierje során mindössze két TUE-engedélyt kapott, ráadásul tavaly önkéntesen átadta vérmintáját a Sunday Times című lapnak”.

A megnevezett sportolók gyakran – így Cseh is - asztma, gyulladások vagy például figyelemzavar miatt kapnak engedélyt a szerek alkalomszerű vagy gyakoribb használatára – de a WADA szerint ez fair és legális eljárás és nem növeli teljesítményüket.

A dopping ügye viszont tovább szítja a hidegháborús hangulatot a rendszerszintű, állami doppingprogrammal vádolt és az olimpiától részben eltiltott Oroszország és a Moszkvában a Nyugat eszközének tartott WADA között.

A retorika mindkét oldalon harcias. A WADA bizonyított tényként kezeli, hogy a Fancy Bears csoport orosz hackerekből áll, sőt, akár az orosz kormány irányítása alatt törhette fel a sportolók orvosi adatbázisát. A szervezet szerint erre teljesen normális válasz az, hogy ha orosz hekkerek loptak adatokat, akkor azért az orosz sportolóknak kell bűnhődniük.

Orosz oldalon ugyanakkor szintén találkozni harcias hangvételű és meglepő tényeket felhozó tudósításokkal. A Szövetségi Hírügynökség, orosz rövidítéssel FAN cikke például úgy állítja be, hogy az a tény, hogy a WADA IT-szakértőket kért fel a hekkerek azonosítására és ezért „jó pénzeket” kínált, azt bizonyítja, hogy „kész fizetni azért, hogy hamis vádakat fogalmazhassanak meg az oroszok ellen”.

A FAN meg nem nevezett informatikusokra hivatkozva azt is állítja, hogy semmilyen feltörés nem volt, mert a szóban forgó adatbázis a Riói Olimpia idején „szabadon elérhető volt és onnan bárki letölthetett bármit”. A portál szerint Craig Reedie, a WADA vezetője „utálja az oroszokat”, mások a szervezeten belül viszont nem osztják a nézeteit és ezért tehették hozzáférhetővé az adatbázist.

A feszültség oda vezetett, hogy a nyugati világon kívül már kevés hitele van a WADÁ-nak.

A másfélmilliós példányszámú, The Hindu című indiai lap például „a nyugat képmutatásáról” írt. Hogy van az, hogy 2013 óta duplájára nőtt az orvosi mentességet kapó sportolók száma? Hogy lehet az, hogy az élsportolóknak mind hasonló egészségügyi problémáik vannak az olimpiákon? – teszi fel a kérdést a lap.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×