eur:
393.03
usd:
366.11
bux:
66841.8
2024. április 26. péntek Ervin

Ellentmondásos vélemények a pozsonyi EU-csúcs után

Ellentmondásos eredménnyel zárult az Európai Unió vezetőinek pénteki pozsonyi informális csúcstalálkozója. Legalábbis, ami a résztvevők értékelését illeti.

A találkozó házigazdája, Robert Fico sikeresnek értékelte a pozsonyi csúcsot. A szlovák miniszterelnök úgy érzi, sikerült őszinte véleménycserét folytatni az unió aktuális helyzetéről, és mind a 27 állam- és kormányfő egyetértett abban, hogy az EU-projekt megvalósítása során nem lehet visszalépni, mert csak ez a szövetség az, amely biztonságot nyújthat a benne élők számára.

A kormányfő szerint a pozsonyi csúcstalálkozó egyik hozadéka az volt, hogy rámutatott a tagországok közös akaratára, arra, hogy folytatni kívánják az uniós projektet.

 Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök hasznos ötletnek tartotta a szlovák elnökség és Robert Fico kormányfő kezdeményezését, hogy Pozsonyban tartsanak informális csúcstalálkozót az Európai Unió vezetői. Az államfő előzetesen azokról a félelmeiről is szót ejtett, hogy vajon nem fűződnek-e túlzott elvárások egy ilyen találkozóhoz, amelyek nem felelnek meg sem a helyzetnek, sem a találkozó jellegének. Andrej Kiska azonban utólag elégedetten nyugtázta, hogy a pozsonyi csúcstalálkozó teljesítette küldetését. „Annak ellenére, hogy vannak természetes nézetkülönbségek és félreértések is keletkeznek, a személyes találkozók lehetőséget teremtenek a politikusok számára, hogy mindezeket kibeszélhessék” – fogalmazott Kiska, aki szerint az Európai Unió lehetőségei és kilátásai annál sokkal jobbak, mint amilyen hangulat jelenleg uralkodik benne.

A szlovák államfő ugyanakkor bírálta Orbán Viktort. Elítélte és túlzónak nevezte a magyar miniszterelnök Pozsonyban tett kijelentését, melyben a pénteki uniós csúcsot sikertelennek bélyegezte. Az államfő szerint Orbán Viktor a csúcstalálkozó értelmét és célját vonta kétségbe azzal, hogy azt mondta, a pozsonyi csúcs sikertelen volt abból a szempontból, hogy nem sikerült megváltoztatni Brüsszel bevándorlás-politikáját.

„A pénteki pozsonyi csúcstalálkozó több optimista ígéretet is hozott“ – ez már Milan Žitný szlovák biztonsági szakértő kijelentése. Žitný úgy véli, az első ilyen jel, hogy a migránsok kötelező kvóta alapján való szétosztása a végéhez közeledik. Véleménye szerint Angela Merkel német kancellár lassan lemond az éles vitákat és az Európai Unión belül kölcsönös bizalmatlanságot szító kötelező kvóták gondolatáról, ugyanakkor megjegyezte, a visegrádi országoknak konkretizálniuk kell erre vonatkozó elképzeléseiket.

 Boris Zala, a kormánypárti Smer európai parlamenti képviselője egy hétvégi rádióinterjúban viszont azt ecsetelte, hogy elégtelen volt az üzenete a pozsonyi csúcsnak. A brüsszeli képviselő nagyon szerénynek nevezte a csúcstalálkozó eredményeit. Úgy fogalmazott, a kormány- és államfők a közöttük feszülő konfliktusok miatt nem tudták átlépni nemzeti pozíciójukat, és nem alkottak egységes európai horizontot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Csányi Sándor: történetének legnagyobb bankvásárlása jöhet az OTP-nél!

Ma 10 órától tartja közgyűlését az OTP, ahol a részvényesek többek között döntenek az osztalékfizetésről és saját részvények visszavásárlásáról. A rendezvényen beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A Portfolio az esemény helyszínéről tudósít.  A hazai részvénypiaccal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. A rendezvényen részt vesz többek között Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója és Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója. Jelentkezni és regisztrálni itt lehet, a program itt olvasható, az előadóink listája itt található.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×