eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Béremelést hoz az új tanév

Úgy tűnik, az idei év sorozatos pedagógustüntetései meghozták eredményüket: Szlovákiában a szeptemberre ígért 6%-os béremelést januárban újabb követheti. Az oktatásügyi minisztérium arról tájékoztatott, hogy a választási időszak végére összességében akár 40%-kal is emelkedhet a pedagógusok bére Szlovákiában. Szeptembertől Csehországban is fizetésemelésre számíthatnak a tanárok.

Szlovákiában legutóbb idén januárban növekedtek a pedagógusbérek, akkor 4%-kal. Szeptembertől újabb 6%-os emelést kínál a kormány, amely a márciusi megalakulásakor közzétett programnyilatkozatában azt ígérte, a szeptemberit követően már csak 2018-ban számíthatnak több pénzre az általános- és középiskolai tanárok. Peter Plavčan oktatásügyi miniszter most viszont azt mondta, nem kell addig várniuk a pedagógusoknak az újabb fizetésemelésre: 2017 januárjától ismét 6% körüli arányban emelkedhetnének a bérek.

„Megkezdtük a tárgyalásokat a fél év múlva esedékes újabb béremelés lehetőségeiről a pénzügyi tárcával” – erősítette meg Eva Koprena, az oktatásügyi minisztérium szóvivője. A tárcánál azt is közölték, ha sikerrel zárulnak az egyeztetések, akkor a választási időszak végére akár 40 százalékkal is emelkedhetnek a pedagógusbérek Szlovákiában.

A szakszervezetek vezetői egyelőre óvatosan fogalmaznak. Pavel Ondek, a Szlovákiai Oktatásügyi és Tudományos Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke kevesli a januári 6%-os emelést, s abban sem biztos, hogy minden oktatásügyben dolgozónak jár majd a pluszpénz. Vladimír Crmoman, a Szlovákiai Tanárok Kezdeményezésének vezetője pedig 18 százalékos növekedéssel lenne elégedett. Az utóbbi szervezet tagjai július 1-jén demonstráltak Pozsonyban, aznap, amikor Szlovákia átvette az Európai Unió soros elnöki tisztségét. Most is arra figyelmeztetnek, hogy szeptembertől folyamatos sztrájkkészültségben lesznek a hozzájuk csatlakozó pedagógusok.

Szlovákiához hasonlóan Csehországban is béremelésre számíthatnak a nyári szünidő leteltével a tanárok. E tekintetben a kormány és az ellenzék is egy álláspontot képvisel. Andrej Babiš pénzügyminiszter úgy fogalmazott, mindent megtesznek azért, hogy sikerüljön a tervezett 8%-os béremelés. Kateřina Valachová oktatásügyi miniszter pedig hozzátette, hogy ez csak a kezdet, a bérek emelését folytatni szeretné a kormány.

Csehországban az általános és középiskolai tanárok átlagfizetése 28 ezer korona, mintegy 1030 euró. Ezzel még mindig két hellyel megelőzik a szlovák kollégáikat, akik a legutóbbi OECD-felmérés során az utolsó helyen álltak a bértáblázatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×