eur:
389.38
usd:
362.64
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Mi félünk a legjobban Európában a migránsoktól

Az európaiak fele fél a menekültektől és a migránsoktól, vagy rossz szemmel néz rájuk - ezt az eredményt hozta egy amerikai közvélemény-kutató több államban - köztük Magyarországon végzett felmérése. Érdekes eltérések mutatkoznak ugyanakkor a muszlim kisebbségekkel rendelkező és nem rendelkező országok között.

A washingtoni székhelyű Pew Kutatóközpont adatai első ránézésre azokat a politikusokat igazolhatják, akik azt mondják, hogy az EU-ba érkezett közel-keleti és más bevándorlókat a tagállamok között szétosztani akaró európai uniós vezetők nem hallgatnak saját népeikre.

A felmérés szerint ugyanis az európaiaknak körülbelül a fele „tart vagy neheztel” a menekültekre és migránsokra.

Az országokra lebontott válaszokból ugyanakkor kiderül az is, hogy épp ott tartanak az ilyen külföldiektől jobban, ahol nem élnek muszlim kisebbségek. A véres terrortámadásokat átélt Franciaországban például az emberek 52 százaléka gondolja úgy, hogy „a menekültek jelenléte növeli az országban a terrorveszélyt”.

Magyarországon ugyanakkor – ahol nem történtek ilyen támadások – ennél jóval magasabb, 76 százalék az arány. Ez egyébként a legmagasabb a vizsgált országok között.

Lengyelországban 71 százalék, Németországban – ahol a tavaly érkezettek zöme él – 61, míg a jelentős muszlim kisebbséggel rendelkező Nagy-Britanniában 52 százalék gondolkodik így.

Figyelemre méltó, hogy épp az a két kormány bírálja leginkább az Európai Uniót a menekültbefogadási kvóták miatt, ahol a legmagasabb a migrációtól tartók aránya, azaz Magyarország és Lengyelország.

Arra kérdésre, hogy mit gondolnak a muszlimokról, megint csak olyan országokban adtak többen negatív választ, ahol nem számottevő a muszlim közösség.

A lengyelek, magyarok, görögök és olaszok közel kétharmada negatívan ítéli meg a muzulmánokat. Ott, ahol nagyobb számban élnek, - azaz Franciaországban, Németországban és Nagy-Britanniában - , ehhez képest csak egyharmad a negatív véleménnyel rendelkezők aránya.

Németországban Angela Merkel kancellár sok helyen bírált nyitott kapuk politikája nyomán egymillió külföldi talált otthonra. 2005-ben még csak a helyi lakosok 9 százaléka vélte úgy, hogy a muzulmán bevándorlók felvennének német szokásokat. Most, a nagy bevándorlási hullám után már viszont 32 százalék látja úgy, hogy a bevándorlók lépéseket tennének a beilleszkedésre.

Ez az arány Franciaországban is nőtt: a 2005-ös 35%-ról mostanra 43%-ra emelkedett.

Az intézet egy másik felmérése szintén érdekes eredményt mutat: Nagy-Britanniában kisebb a külföldiek között az EU-migránsok aránya (34%), mint Belgiumban, Írországban, Szlovákiában vagy Magyarországon, ahol kétszer akkora az arány. Luxemburgban szinte minden külföldi (89%) uniós állampolgár.

A Brexit-népszavazáson mégis az Európai Unióból kiinduló migráció miatt szavaztak sokan a kilépésre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×