eur:
392.25
usd:
366.83
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Miért nincsenek amerikaiak a Panama-listán?

Az úgynevezett Panama-papírok publikálása után kérdések merültek fel arról, hogy miért nincsenek befolyásos amerikaiak a Mossack Fonseca ügyvédi iroda ügyfelei között. Az egyik válasz az lehet, hogy az Egyesült Államok néhány szövetségi államában még könnyebb elrejteni a jövedelmet, mint külföldön.

Rossz idők járnak az offshore-lovagokra, főleg azokra, akik a Panama-papírok néven elhíresült többmillió dokumentumban szerepelnek. Brit politikusok például egymásra licitálva publikálják adóbevallásukat, hogy bizonyítsák tisztaságukat.

Az iratokból „hiányzó amerikaiak” miatt felmerült az is, hogy a szivárogtatás politikai célokat szolgált – a Kreml szerint Putyin elnököt akarták lejáratni.

Az amerikaiak otthon is elrejthetik a vagyont

Miért hiányoznak az amerikaiak? Az egyik válasz az, hogy az amerikaiaknak nem kell külföldre menniük: néhány szövetségi állam törvényei miatt otthon is könnyen minimálisra csökkenthetik az adóterhet.

Nevadában nem csak kaszinózni lehet jól, de olyan cég is létrehozható, amellyel egy nagyvállalat elkerülheti saját állama magasabb adóit. Hasonló a helyzet a keleti-parti Delaware és központi Wyoming államokban is.

A fedőcégek útján az amerikai állampolgárok könnyen elrejthetik a pénzüket és eltitkolhatják a személyazonosságukat – jegyezte meg a Transparency International nevű korrupció-ellenes szervezet alelnöke, Shruti Shah.

Amerika saját adóparadicsoma

„Minden amerikai szövetségi államban lehet Kft-t vagy más szervezetet alapítani és nem kell nyilvánosságra hozni, hogy ki a kedvezményezett. Delaware állam az anonim cégek és a korrupció egyik jelképévé vált” - mondta.

„Több papír kell egy könyvtárjegy vagy egy jogosítvány beszerzéséhez Delaware-ben, mint egy fedőcég alapításához” – tette hozzá.

Egy 2015-ös lista szerint nem egyes egzotikus nevű karibi szigetek, hanem az Egyesült Államok a harmadik legjobb hely a világon, ahol el lehet rejteni a vagyont. Az adóparadicsom-listán csak Svájc és Hong Kong előzte meg Amerikát, Panama pedig a 13. volt - jegyezte meg a Guardian című brit lap.

Fedőcéget létrehozni nem törvényellenes – bár a fair adózást követelő aktivisták szerint erkölcstelen.

A fedőcégek arra is jók, mert rajtuk keresztül anonim módon lehet földet venni úgy, hogy arról ne szerezzenek tudomást a versenytársak. Jövőbeli üzleti jogokat is lehet védeni velük és anonim módon lehet politikai kampányadományokat tenni – jegyzi meg a Guardian.

Miért pont Delaware?

Az, hogy épp Delaware-ban jegyezték be a tőzsdén jegyzett amerikai cégek több, mint a felét, - azaz több, mint 1 millió vállalatot - az állam üzletbarát politikájának is köszönhető.

A Transparency International alelnöke megemlítette, hogy William Jefferson, aki a 2000-es évek elején volt louisianai szenátor, 8 fedőcéget hozott létre, hogy eltitkolja azt a többszázezer dollárt, amit kenőpénzként kapott.

A hírhedt orosz fegyverkereskedő, Viktor But – akire Moszkva kicserélné a nemrég elítélt ukrán pilótanőt Nadja Szavcsenkót – Delaware, Texas és Florida államokban tíznél is több fedőcéget tartott fent, hogy elrejtse fegyverügyleteit.

A Kongresszus akkor lép, ha az üzletemberek rábólintanak

Az aktivisták most azért kampányolnak, hogy az Egyesült Államokban szigorítsák a szabályozást. Bár 2008-ban már benyújtottak erről egy kétpárti javaslatot a Kongresszusban, egyelőre nem lett belőle törvény. Mint szakértők megjegyzik: erre akkor kerülne sor, ha az amerikai üzleti világ is támogatná az ötletet.

Az Amerikai Üzleti Kamara azonban régóta ellenzi azt, hogy nyilvánossá tegyék a cégek tulajdonosi körét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×