eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Már kézikönyv is készült a menekülteknek

Nem lépte át a francia mértékadó média ingerküszöbét a brit Sky News tévécsatorna által néhány napja készített riport, melyből kiderül, hogy egy európai székhelyű nem kormányzati szervezet arab nyelvű útmutatót osztogat az Európába készülő illegális bevándorlóknak, a hírt gyakorlatilag csak egy alternatív internetes hírportál közölte. A Le Point bal-liberális hetilap egy cikkéből viszont kiderül, hogy a francia katonai elhárítás mindent tud az embercsempészetről.

Franciaországban egyedül a Nouvelles de France című liberális-konzervatív hírportál figyelt fel egy a Sky News tévécsatorna által a görögországi Leszbosz szigetén készített riportra, amely arról szól, hogy a helyszínen forgató riporter egy olyan arab nyelvű útmutató könyvecskét talált, amely az illegálisan Európába igyekvő migránsokat látja el értékes információkkal és tanácsokkal.

A kiadványt a "w2eu" nevű, európai nem kormányzati szervezet adta ki, e fura rövídítés pedig annyit jelent, hogy "Welcome to Europe", azaz "Isten hozott Európában". Az útmutató számos "hasznos" telefonszámot is tartalmaz, melyeket a menekültek szükség szerint fölhívhatnak, és ezek egyikét, egy ausztriai számot, a Sky News riportere is föltárcsázott.

A vonal másik végén egy Szonja nevű aktivista elmondta: a könyvecskét Törökországban osztogatják, szervezetük mintegy száz embert foglalkoztat Európában és Észak-Afrikában, az internetes honlapjuk tárhelye pedig Németországban található.

A Welcome to Europe egyébként huszonnégy órás telefonszolgálatot tart fenn, melyet abban az esetben lehet hívni, ha a migránsok csónakjai esetleg süllyedni kezdenének. Ilyen esetben egy w2eu-önkéntes szól a görög parti őrségnek, hogy menjenek kimenteni őket.

A kézikönyv a már említett hasznos telefonszámok mellett térképekkel, sőt a schengeni rendszer működésével kapcsolatos tudnivalókkal is ellátja az Európába készülőket, honlapjukon pedig "jó utazást" kívánnak nekik, úgy vélik ugyanis, hogy a "közlekedés szabadsága" mindenkit megillet.

A fenti információkkal csaknem egy időben a Le Point című bal-liberális hetilap beszámolt egy "Geospatial Intelligence" címet viselő, Párizsban megtartott tanácskozásról, melyen a francia katonai elhárítás vezetője, Christophe Gomart tábornok egyebek mellett elmondta: információik szerint közel egymillió migráns készül Észak-Afrikából Európába.

A magas rangú katona beszámolt arról, hogy katonai műholdak által közölt információknak köszönhetően pontosan tudják, miként zajlik az embercsempészet Líbiában, hogy a migránsok alapvetően a szudáni és az egyiptomi határokon érkeznek az Észak-Afrikai országba, tudják, hol szállásolják el őket, illetve, hogy mely tengerparti pontokon készülnek őket elindítani Európa felé.

Christophe Gomart elmondása szerint ezeket az információkat átadják egyrészt a francia vezetésnek, másrészt a Földközi-tengeren az illegális bevándorlás ellen küzdeni hivatott Eunavfor Med művelet vezetőinek. Ám amint több elemző megjegyezte: egyelőre nem tűnik úgy, hogy ezeket az adatokat az Európai Unióban bárki is hasznosítaná.

Hanganyag: S. Ráduly János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×