eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Elhunyt a magyarbarát angol főnemes

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Lord Montagu, aki a 2004-es angliai magyar kulturális év idején ősi kastélyában magyar hangversenyt szervezett a környék: Hampshire grófság előkelőségei számára. Magyarországra járt vadászni, és szerette a cigányzenét.

A most elhunyt Lord Montagu neve elsősorban a veterán autók kedvelői körében volt fogalom, a tengerparti Beaulieu falucskában magasodó, XIII. századi, gótikus kastélya mellé építtette fel a brit Nemzeti Autómúzeumot, amelyben főleg világrekorder versenyautó-veteránok láthatók. Az 1960-as években a kastélypark adott helyet a híres Beaulieu-i jazz-fesztiváloknak.

A 2004-es, egész éven át tartó Magyar Magic kulturális eseménysorozat idején Lord Motagu már megismerkedett Magyarországgal, a Budapest Klub tagjaként járt ide vadászni.

A Magyar Magic energikus főszervezője, Bogyay Katalin, a londoni Magyar Kulturális Intézet igazgatója bírta rá, hogy a kastély termeit nyissa meg magyar zeneművészek előtt. A rábeszélésben nem kis része volt annak, hogy Bogyay Katalin magasrangú díszvendéget ígért a koncertre, a miniszterelnököt, Orbán Viktort. A kormányfő és felesége Lévai Anikó valóban megjelentek az eseményen.

A nemes lordnak különösen Berki Sándor hegedűjátéka tetszett, megkérte, hogy a klasszikus műsor után magyar nótázzon még az est hátralévő részében, szűkebb társaságnak.

A Montagu házaspár a Magyar Magic, azaz a magyar varázs bűvöletébe került, szívesen támogatott minden jó magyar ügyet. Lady Montagu a rákövetkező évben Zoób Kati szalonjában készített magának estélyi ruhát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Együttműködik Japán és Brazília

Együttműködik Japán és Brazília

A japán miniszterelnök brazíliai látogatásán a két ország megállapodott pénteken abban, hogy együttműködve fokozzák erőfeszítéseiket a klímaváltozás elleni küzdelemben és az Amazonas-vidéki esőerdők védelmében, amihez Tokió anyagilag is hozzájárul. Kisida Fumio és Luiz Inácio Lula da Silva aláírt egy Zöld Partnerségi Kezdeményezés című, átfogó együttműködési megállapodást az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséről és olyan környezetvédelmi célokról, mint például az erodálódott mezőgazdasági területek helyreállítása, az erdőirtás megakadályozása és a fenntartható mezőgazdaság előmozdítása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×