eur:
389.23
usd:
361.32
bux:
68448.14
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Visszaszerzi az elvesztett voksokat Erdogan?

Összeomlottak a török koalíciós tárgyalások és így valószínűleg előrehozott választásokat tartanak az ősszel. A bizonytalanság és a súlyosbodó biztonsági helyzet miatt meredeken esett a török líra árfolyama.

Egyes kommentátorok már korábban arról beszéltek, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja, az AKP arra játszik, hogy kudarcba fulladjanak a június óta folyó koalíciós tárgyalások.

Az érvelés szerint az AK 13 év után az idén először veszítette el abszolút többségét, de ha az ősszel előrehozott választásokat tartanak, akkor esélye van arra, hogy begyűjtse a szükséges számú voksot.

Az abszolút többség pedig ahhoz az alkotmánymódosításhoz szükséges, amely nyomán elnöki köztársaság jönne létre, és ezzel megvalósulna Erdogan álma.

Elemzők szerint a törökországi kurdok egy részét megszólító és terrorszervezetnek nevezett Kurd Munkáspárttal szemben is azért keményített be Ankara, hogy sikerüljön visszaszerezni a júniusban elpártolt szavazókat - akik éppenséggel egy a baloldali törököket is vonzó, mérsékelt kurd pártra szavaztak.

Ahmet Davutoglu miniszterelnök csütörtökön közölte, hogy összeomlottak az iszlámista gyökerű AK és a balközép CHP párt közötti koalíciós tárgyalások, így az egyetlen megoldás az új választások kiírása.

A hír nyomán megindult a török részvények eladása. A török líra rekordértékben meggyengült. Sok befektető arra számított, hogy a korábban látványos gazdasági növekedést produkáló AK és az üzletbarát CHP között létrejön a koalíciós megállapodás.

Az előrehozott választásokról szóló hír csak tovább növelheti a politikai feszültséget és bizonytalanságot, ami az ország magas eladósodottsága miatt pénzügyi szempontból is rossz.

Azóta, hogy néhány hete a török vezetés "párhuzamos terror ellenes háborút" hirdetett az Iszlám Állam és a dzsihádistákkal szembenálló Kurd Munkáspárt ellen - mindkét erő állásait bombázva - az országnak folyamatos készültségben kell állnia.

A török légierő támadásai nyomán a radikális kurd mozgalom több török rendőrt és katonát ölt meg.

A török kormánypárt most megpróbálhat koalícióra lépni a nacionalista ellenzéki MHP párttal, de illetékesek szerint erre nagyon kicsi az esély. A nacionalisták nem akarnak közös kormányt az AKP-vel, de arra utaltak, hogy egy ideig támogathatnak egy kisebbségi kabinetet.

Ez kapóra jön az AKP-t megalapító Erdogan elnöknek, aki már értésre adta, hogy egypárti kormányt akar.  

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×