eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nem engednék Ukrajnának a hajvágást a hitelezők

Miközben Európa a görög adósságválságra figyel, gyülekeznek a viharfelhők Ukrajna felett is - és nem a keleti országrészben folyó harcok miatt. Az ország hitelezői attól tartanak, hogy a velük alkudozó Kijev részleges fizetésképtelenséget jelent be.

A keleti végeken hadban álló Kijev egy másik fronton is állóháborút vív: szeretné elérni, hogy a Nemzetközi Valutalap kedvezményes hitelt nyújtson neki, ehhez azonban meg kell állapodnia a magánhitelezőkkel - köztük több nagy nemzetközi pénzügyi alappal.

Natalia Yaresko, amerikai születésű pénzügyminiszter azt szeretné elérni, hogy az alapok engedjék el az ukrán adósság 40 százalékát, amiről azok hallani sem akarnak.

Az a válaszuk, hogy az IMF-feltételek teljesítéséhez nincs szükség a "hajvágásként" emlegetett adósságkönnyítésre.

Az amerikai Franklin Templeton, a világ egyik legnagyobb eszközkezelője által vezetett befektetői csoport szerint az általuk javasolt adósság-átütemezési terv lehetővé teszi, hogy Ukrajna teljesítse a 40 milliárd dolláros IMF-mentőcsomag feltételeit - ők pedig teljes egészében visszakapják a pénzüket.

A hitelezők azt állítják, hogy az ukrán központi bank tartalékait figyelembe véve, az általuk javasolt átütemezés és kamatenyhítés 16 milliárd dollár megtakarítást hozhat Kijevnek.

Ukrajna azonban nem hajlandó ehhez felhasználni a tartalékait és azzal fenyegetőzik, hogy teljesen leállítja az adósság visszafizetését, ha nyárig nem sikerül megállapodni.

Yaresko pénzügyminiszter, aki a héten Washingtonban, az IMF-központjában járt azt mondja: biztos benne, hogy a Valutaalap júliusban folyósítja majd a korábban jóváhagyott kedvezményes hitel 1,7 milliárd dolláros részletét.

Kijevnek a jövő héten egy 70 millió dolláros részletet kell visszafizetnie Moszkvának - amelyet azzal vádol, hogy háborút folytat ellene. A decemberben lejáró orosz hitel teljes összege 3 milliárd dollár.

Ukrajnának szeptemberben egy további, 500 milliós részletet kell majd törlesztenie, de sok szakértő kétli, hogy ezt meg is teszi. Ez azzal magyarázzák, hogy az ukrán lakosság nélkülözése miatt politikailag tarthatatlan lesz a hitelrészlet törlesztése.

A kölcsönt még Viktor Janukovics, a tavalyi tömegtüntetések után elüldözött korábbi ukrán elnök járta ki Moszkvánál. Vannak olyan elemzők is, akik szerint a nyugati hitelezőkkel sikerül majd megállapodnia Ukrajnának, viszont Moszkvának nem fizetik vissza a teljes tartozást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×