eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Még nem állapodott meg Ciprasz és Juncker

Egy nappal a következő fizetési határidő előtt, alku nélkül ért véget a görög miniszterelnök és az EU első emberének találkozója. Alekszisz Ciprasz azt mondta: közel a megállapodás, de még mindig nem mondott igent a "reformért pénzt" csomagra, amivel országa elkerülhetné a csődöt.

Jean-Claude Juncker ezúttal nem piszkálta amiatt, hogy nem hord nyakkendőt, csak barátságosan hátba veregette és vacsorára invitálta.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök öt órán át volt az EU-Bizottság elnökének vendége a bizottsági székház 13. emeletén. A Brüsszelben, az éjszakába nyúlt megbeszéléseken részt vett az Eurozóna pénzügyminiszteri csoportját vezető Jeroen Dijsselbloem is.

Azt nem tudni, hogy poharazgattak-e, de Ciprasz mosolyogva jött ki, majd lehűtötte a kedélyeket: még mindig nincs alku, de nagyon közel állnak hozzá - mondta.

Görögország pénzügyi célkitűzéseiről már majdnem sikerült megállapodni. Szerdán Athén hitelezői beleegyeztek, hogy a korábbinál alacsonyabb költségvetési többletet - 1, és nem 3 százalékot - várnak el tőle.

ÁFA és adóügyben valamennyi haladást értek el, míg a hitelezők által követelt nyugdíjcsökkentés kérdésében nem történt elmozdulás.

Ciprasz még a tárgyalások előtt közölte, hogy elutasítja majd a hitelezők néhány javaslatát. Ugyanakkor az is kiszivárgott, hogy a görögök hajlandók engedni két pontban: szeptember helyett már most emelnék az ÁFÁ-t, annak ellenére, hogy ez rosszul érintheti az idegenforgalmat. Emellett készek lennének elhalasztani a minimálbér emelését.

Alekszisz Ciprasz viszont megismételte: a hitelezők keddi javaslatát követő görög ajánlat az egyetlen reális elképzelés és reméli, hogy ez lesz a megállapodás alapja. Annak ellenére, hogy még mindig nincs alku, az Európai Bizottság közleménye "konstruktívnak" ítélte meg a találkozót.

Görögországnak pénteken kell egy 300 millió eurós hitelrészletet visszafizetnie a Nemzetközi Valutaalapnak, miközben égetően szüksége van a nemzetközi hitelcsomag utolsó, 7.2 milliárdos részletére.

Ciprasz azt mondta: nem kell aggódni, korábban is fizettek az IMF-nek.

Ha viszont nem tartják be a határidőt, még mindig kapnak 30 nap haladékot. Uniós vezetők és az euróövezet országai is szeretnék elkerülni az esetleges görög csődöt, ami azzal járna, hogy Athén kilépne a Valutaunióból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×