eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Kiújultak az ukrán-orosz harcok

Kelet-Ukrajnában ismét fellángoltak a harcok. Az ukrán kormány szerint az oroszbarát lázadók jelentős támadást indítottak. Moszkvában közben azzal vádolták meg Kijevet és nyugati szövetségeseit, hogy ők szították fel a konfliktust.

Ezúttal a lázadók és a kormány által ellenőrzött terület határán, Marinka város közelében lángoltak fel különösen heves harcok Kelet-Ukrajnában. A donyecki régióban található település környékén sűrű fekete füst szállt fel szerdán és folyamatos tüzérségi párbaj hangját lehetett hallani.

Amikor délután elhallgattak - a minszki tűzszüneti egyezmény szerint elvben visszavont - nehézfegyverek, nyilvánvalóvá vált, hogy tucatnyinál is több ember vesztette életét.

Az ukrán fegyveres erők elismerték, hogy nehézfegyverzetet alkalmaztak, vagy ahogy fogalmaztak: "kénytelenek voltak azokat bevetni". Így a 12 órán át zajlott csatában sikerült is megtartaniuk Marinkát.

A nehézfegyverek használatát azzal indokolták, hogy a szeparatisták több tucat tankot és 1000 fegyverest küldtek harcba ellenük.

Hírügynökségek szerint a lázadók egyszerűen visszavették a nehézfegyvereket néhány, elméletileg nemzetközi ellenőrzés alatt álló raktárból.

A lázadók azt állították, hogy 15 harcosuk és polgári lakos halt meg, az ukránok három fegyveresük halálát említették és 31 sebesültről beszéltek. Állításuk szerint megölték az orosz különleges egységek 4 tagját is és 80-at megsebesítettek.

A harcokat követő áramszünet miatt több száz bányász rekedt a föld alatt egy időre két bányában.

Az Egyesült Államok és Kijev is Moszkvát tette felelőssé a véres ütközetért: "Oroszország közvetlenül felel azért, hogy megakadályozza az ilyen támadásokat és betartassa a tűzszünetet" - mondta az amerikai külügyi szóvivő.

"Drága árat fizetnek azért, ha további ukrán területet akarnak megszerezni" - tette hozzá Marie Harf, aki úgy fogalmazott, hogy támadást "egyesített, orosz és lázadó erők" indították. Jacenjuk ukrán miniszterelnök azt mondta: Moszkva adta parancsba "saját terroristáinak, hogy indítsanak hadműveletet".

Az orosz fővárosban erre az volt a válasz Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő részéről, hogy "az ukrán fegyveres erők provokálták ki az összecsapásokat".

Összecsapások voltak a Donbassz-régióban máshol is: az este például Mariupol kikötőváros környékéről jelezték, hogy a szeparatisták tüzérségi támadást indítottak.

A harcok nyomán esett az orosz rubel árfolyama a nagy nyugati valutákkal szemben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×