eur:
388.83
usd:
362
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

Mi vezetett a rivális motoros bandák közötti vérengzéshez Texasban?

Egy helyi közbiztonsági szerv már korábban jelezte, hogy veszélyes szintet ért el a feszültség a két csoport között.

A texasi Waco város már korábban beírta magát az amerikai történelembe, amikor 1993-ban a rendvédelmi szervek 51 nap után megostromolták egy szekta erődítményét és a támadás nyomán több, mint 80-an haltak meg.

Most több motoros banda egymás közti leszámolása sokkolta a várost. Egy texasi intézmény azonban már korábban jelezte, hogy oda kellene figyelni a Bandidos és a Cossacks motoros csoportokra.

A helyi Twin Peaks étterem előtti parkolóban történ lövöldözésben a két banda 9 tagja halt meg és 18-an megsebesültek, bár más motoros csoportok tagjai is a helyszínen voltak.

A Texasi Közbiztonsági Minisztérium, azaz a Belügyminisztérium Információs Központja a hónap elején figyelmeztetett a Bandidos és a Cossacks bandák közötti növekvő erőszakra. Az anyag szerint a "kozákok" megtagadták, hogy "adót" fizessenek a Bandidosnak azért, mert Texasban működtek és egy olyan jelvényt viseltek, amely szerint az állam az övék.

Hagyományosan a Bandidos volt Texasban a fő motoros klub és beleegyezésük nélkül más klubok tagjai nem viselhettek texasi jelvényt. Az FBI úgy értesült, hogy a banda tagjai "háborúra készültek" a kozákokkal.

Márciusban a Cossacs bandához tartozó 10 motoros láncokkal, botokkal és vascsövekkel vert össze egy Bandidót, mielőtt ellopta a motorját. A rivális banda még aznap bosszút állt: kalapáccsal fejbevágtak egy kozákot.

Tavaly két Bandidos-tag ellen emeltek vádat, mert megkéseltek két rivális motorost egy steak-étteremben. Decemberben pedig három tagjukat vették őrizetbe egy motoros bárban történt halálos lövöldözés miatt.

Az amerikai Igazságügyminisztérium szerint a Bandidos "egyre nagyobb bűnügyi fenyegetést" jelent a hatóságok számára, mivel a banda kokaint és marihuánát szállít és részt vesz a metamfetamin gyártásában és terjesztésében.

A wacói vérengzés előtt 5 különböző klub tagjai gyűltek össze a Twin Peaks étterem előtt, hogy felosszák a piacot - derült ki a helyi rendőrök szavaiból. A vita verekedésbe fajult, majd a bandatagok láncokkal, késekkel és végül lőfegyverrel támadtak ellenségeikre.

A rendőrök már előre tudtak a gyűlésről, amelyet egy motoros szövetség szervezett: 18 rendőr és és további rendfenntartók voltak a helyszínen. A rendőrök elismerték, hogy rálőttek a motorosokra, de nem voltak hajlandók elárulni, megöltek-e bandatagokat és ha igen, hányat.

Az erőszak nyomán 170 ember ellen emeltek vádat bűnszövetkezetben való részvétel miatt és fejenként 1 millió dolláros óvadékot állapítottak meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×