eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Tornádó vezeti fel a minszki konferenciát?

Rakéták csapódtak a kelet-ukrajnai hadműveletek parancsnoki központjába és civil negyedekbe is - mondta az ukrán parlamentben Petro Porosenko elnök. Az incidens befolyásolhatja az Ukrajnának történő fegyverszállításokról zajló vitát a nyugati szövetségesek közt.

Rakétatalálat érte az ukrán vezetés által "terror-ellenes műveletnek" nevezett katonai kampány főhadiszállását a kelet-ukrajnai Kramatorszk városban. A Reuters egyik fotósa egy nő holttestét látta az utcán. Az ukrán elnök sok sebesültről beszélt és azt mondta, lakónegyedet is ért rakétatámadás.

A Donyecki régiónak az ukrán kormányhoz hű vezetése szerint a szeparatista lázadók által uralt Horlivka város körzetéből indították az akciót és az beszámoló szerint hárman meghaltak és sok a sebesült a katonák és a polgári lakosok körében is.

Petro Porosenko elnök az ukrán parlament, a Ráda előtt felszólalva azt mondta, hogy Tornádó rakétákkal hajtották végre a támadást.

Ezzel közvetve arra utalt, hogy Oroszország meghatározó szerepet játszhat a harcokban. A 9A52-4 kódjelű Tornádó rakéták első változatával először 2012-ben szerelték fel az orosz hadsereget, a továbbfejlesztett változattal pedig csak tavaly.

Mivel Moszkva tagadta, hogy fegyverekkel segítené a lázadókat, akik hivatalosan azt mondják, hogy az ukránoktól zsákmányolt fegyverekkel harcolnak, Porosenko közvetve azt mondta: az oroszok igenis modern fegyverekkel látják el a Moszkva-barát felkelőket.

A Tornádó hatótávolsága maximum 90 kilométer. Mivel a támadást elszenvedő Kramatorszk 50 kilométerre fekszik a frontvonaltól, így teljességgel elképzelhető, hogy ha Tornádók csapódtak be, akkor azokat a lázadók területéről lőtték ki. Maguk a szeparatisták azonban azonnal tagadták, hogy bármilyen fegyverből lőtték volna Kramatorszkot.

Az incidens egy nappal Angela Merkel német kancellár washingtoni útja után történt, amelynek során Barack Obama amerikai elnök - a kongresszusi nyomás ellenére - vonakodott elkötelezni magát az Ukrajnának történő fegyverszállítások mellett. Az európai szövetségesek szerint az amerikai fegyverszállítások nyílt háborúhoz vezethetnének Oroszországgal.

Obama ugyanakkor nyitva hagyott egy kiskaput és azt mondta: ha csődöt mond a diplomácia, akkor esetleg engedélyezheti, hogy az ukrán kormányerőket a lázadók elleni harcra alkalmas, "védelmi" fegyverekkel szereljék fel.

A mostani incidens egy nappal előzi meg a kelet-ukrajnai rendezésről tervezett új minszki konferenciát és az ukrán kormány és az amerikai republikánusok pozícióit erősíti, akik Ukrajna felfegyverzéséért kampányolnak. A hét elején több ponton is összecsaptak az ukrán erők és a lázadók.

Donyeckben találtat ért egy fegyvergyárat és lakónegyedeket. Folytatódnak a harcok a lázadók által bekerített Debaltseve körül, ahol kilenc ukrán katona és hét polgári lakos halt meg és a főleg nacionalista önkéntesekből álló ukrán Azov hadosztály azt mondta, hogy offenzívát indított a délen fekvő Novoazovszk visszafoglalásáért.

Szerző: Szvetnik Endre, London

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×