eur:
389.34
usd:
362.38
bux:
67961.02
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Fizetés nélkül maradtak a lázadó területen élő közalkalmazottak

Moszkva szerint az ukrán kormány katonai offenzívára készül Kelet-Ukrajnában és ezért fagyasztotta be a lázadó területeken élő, de papíron még ukrán állampolgár közalkalmazottak fizetését. A tanárok, orvosok és a nyugdíjasok is hiába várják a fizetést és a nyugdíjat Kijevből, miközben a lázadó államalakulatoktól nem kapnak semmit.

"Várjuk, hogy segítsen valaki, de nem tudjuk, hogy segítenek-e. Talán meghalunk" - mondta az AFP-nek Alla Ruszinkevics, a donyecki 9-es számú iskola tanára.

Alla 30 éve dolgozik az iskolában, de nincs hova mennie. A Kelet-Ukrajna szakadárok uralta területein élő tanárok és orvosok azt mondják: már hetek óta nem fizette őket a kijevi kormány, amikor szombaton hivatalosan is bejelentette, hogy nem számíthatnak tőle pénzre.

A lázadóktól ugyan volt, aki kapott egy egyszeri juttatást, de szeparatistáknak nincs olyan bevételük, amiből fizetéseket tudnának folyósítani.

A szinte naponta aknatűz alá vett Donyeckben az orvosok és kórházi dolgozók hónapok óta nem kaptak pénzt, és a külföldön el nem ismert, úgynevezett Donyecki Népköztársaság egészségügyi minisztere azt mondja: nincs meg az adminisztrációs rendszer, ami ezt biztosítaná.

A nővérek egy része gyalog jár a kórházba és csak becsületből dolgozik, mondta a baleseti osztály vezetője, Andrej Kolesznyikov.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter közben azzal vádolta meg a kijevi hatóságokat, hogy a háborús előkészületek részeként állították le a fizetéseket.

A lázadók uralta területeknek normális helyzetben 2,6 milliárd dolláros támogatást nyújtana a központi kormány.

Lavrov szerint Kijev "újabb invázióra készül és erővel akarja megoldani a kérdést".

A lázadók által ellenőrzött területek közelében többtucat teherautót, ágyút és más nehézfegyverzetet láttak az elmúlt hetekben, ami arra utalhat, hogy véget ér az amúgyis jobbára papíron létező tűzszünet.

A folytatódó összecsapásoknak gyakorlatilag minden nap vannak halálos áldozatai a harcolók és a polgári lakosok körében is.

Az ukrán vezetés és a NATO azzal vádolta meg Moszkvát, hogy katonákat és rendszám nélkül közlekedő szállítójárműveket és fegyverzetet dobtak át a határon - az oroszok ezt tagadták.

Donyeckben a héten egy tűzérségi támadás megrongálta a városi víztisztító telepet és a polgármesteri hivatal szerint a legtöbb lakónegyedben nincs csapvíz - a még működő rendszert pedig fűtésre használják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×