eur:
389.11
usd:
360.64
bux:
68072.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A németek ismét bíznak a jövőben

Legalábbis erre utal a fogyasztói szokásokat elemző nürnbergi intézet legújabb jelentése, amely szerint a lakosság nyár óta ismét derűlátóan ítéli meg a kilátásokat. A novemberre vonatkozó hangulatindex ismét emelkedett.

Július óta a nemzetközi politikában mutatkozó feszültségek, kiváltképpen az ukrajnai és a közel-keleti válság elhúzódása egyre jobban rányomta bélyegét a fogyasztók hangulatára ezért a nürnbergi kutató intézet hónapról-hónapra kiadott indexe csökkenő tendenciát mutatott. A nemzeti össztermelés zsugorodása az esztendő második negyedévében sem szolgálta a hangulat emelkedését.

Most azonban úgy tűnik, fordulat állt be, a hangulati index 8 és fél pontra kúszott fel, amiből elemzők arra következtetnek, hogy a németek már távolról sem tartanak annyira a válságok mindennapi életükre történő negatív hatásaitól, mint az elmúlt hónapokban és bíznak a gazdasági miniszter, Sigmar Gabriel nemrég tett kijelentésében, amelyben a fellendülés lelassulásával kapcsolatban hangoztatta, hogy szó sincs a kunjunktúra elakadásáról. Így nem véletlen, hogy a németek ismét komoly anyagi ráfordítással járó beszerzésekre készülnek.

A belföldi fogyasztás pedig - a kivitel mellett - a gazdaság élet töretlen növekedésének a legfőbb záloga. Habár a hónap elején több kutatóintézet felméréséhez hasonlóan a berlini kormány is lefelé kerekítette az év hátralévő részére, valamint jövőre szóló előrejelzését, a fellendülés üteme így is várhatóan jóval túllépi az egy százalékot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×