eur:
389.52
usd:
361.71
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Először hazaküldték a kórházból az Ebola-fertőzött amerikai nőt

Amerikai egészségügyi illetékesek szerint az előírások megsértése miatt kaphatott Ebola-fertőzést egy kórházi dolgozó, aki egy időközben meghalt beteget ápolt egy dallasi kórházban. Ez az első ismert eset, amikor amerikai földön kapott valaki fertőzést.

A múlt heti spanyolországi fertőzéshez hasonlóan most egy amerikai kórházi dolgozónál is felfedezték az Ebola tüneteit.

A texasi nő személyazonosságát megpróbálták titokban tartani, dallasi otthona előtt pedig rendőrök álltak és a környéken szórólapokat osztogattak a helyzetről.

Jelentések szerint a kórházi dolgozó, aki az Ebola-fertőzött libériai beteget, Eric Duncant ápolta, védőöltözetet viselt.

Szövetségi egészségügyi illetékesek szerint azonban valamilyen módon az ápolás során "a kórházban megsértették a protokollt" és ennek eredményeként a dolgozó is fertőzötté vált.

Az Amerikai Járványellenőrzési és Megelőzési Központ és Daniel Varga, a Texasi Egészségügyi Szolgálat vezetője is vasárnap erősítette meg, hogy a nő Ebola-tesztje pozitív lett. Ez az első eset, hogy valaki amerikai földön kapott Ebola-fertőzést.

A hivatalos szervek szerint más kórházi dolgozók is ki lehettek téve a fertőzésnek.

A korábban említett Eric Duncan több évtizedes próbálkozás után szeptember 20-án érkezett családlátogatásra az Egyesült Államokba. Először semmilyen panasza nem volt de öt nappal később hastáji fájdalmakkal orvoshoz fordult.

Bár elmondta, hogy Afrikából érkezett, egy nővér hazaküldte. Három nappal később azonban Ebola-gyanúsnak minősítették és elkülönítették, múlt szerdán pedig elhunyt a betegség következtében.

Mivel az Ebola inkubációs időszaka néhány hét, texasi egészségügyi illetékesek 50 olyan embert tartanak megfigyelés alatt, akikkel Duncan találkozhatott.

A fertőzést kapott kórházi dolgozó, az úgynevezett "önmegfigyelési rezsimnek" megfelelően ellenőrizte magát és péntek esete jelentette, hogy belázasodott. A dolgozó egyik "közeli kontaktját" - aki egy családtag is lehet - elkülönítették.

A járványügyi hatóságok megvizsgálják, hogy hogyan vették le a kórházi dolgozók a védőfelszerelést, és hogyan helyeztek be lélegeztetőcsövet a betegbe - ez a két folyamat vezethetett a vírus elterjedéséhez.

Közben egy massachusettsi kórházban is egy Ebola-gyanús beteget ápolnak. A Los Angeles-i reptéren pedig egy távoli terminálra irányítottak egy New York-ból érkezett gépet, miután egy dél-afrikai utas rosszul lett. A hatóságok megállapították, hogy nem Ebola-fertőzött betegről volt szó és elismerték, hogy "kommunikációs hiba" történt - Dél-Afrika jelentős távolságra van a fertőzés gócpontjától, Nyugat-Afrikától.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×