eur:
385.29
usd:
354.85
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Németország új útadó bevezetését tervezi

Az Európai Unió energiaügyi biztosa, a német Günter Öttinger közölte, hogy Brüsszelben alapos tanulmány tárgyává teszik a berlini kormány közlekedésügyi miniszterének új útvám bevezetésére irányuló tervét. Mint Öttinger hangsúlyozta, elsősorban arra fognak ügyelni, hogy a terv megvalósítása nem ellenkezik-e a minden uniós polgárt megillető azonos bánásmódot előíró megállapodással. Az új útvám körül Berlinben is alaposan eltérnek a vélemények.

Alexander Dobrindt közlekedésügyi miniszter Berlinben hétfőn bejelentette, hogy a kormány 2016-tól új útvám bevezetésére készül, amely valamennyi közforgalmi útra érvényes lesz.

Korábban azt fontolgatták, hogy a tehergépkocsikra már évekkel ezelőtt kivetett útadóhoz hasonlóan csupán a legalább négy-pályás sztrádákra lesz kötelező az intézkedés, de a közutak és hidak igencsak égető felújítása az eddigi elképzelésnél jóval nagyobb összegeket emészt fel.

A miniszter azt reméli, hogy így évente 625 millió euró folyik majd be az államkasszába. Alexander Dobrint elmondta, hogy a jelenlegi gépkocsiadót ugyanannyival csökkentenék, amennyibe az egy évre érvényes matrica kerül, amely feljogosítja a németországi autótulajdonosokat valamennyi közút használatára.

A külföldiek a határon szerezhetnék be ezt a matricát, amely 10 napra, két hónapra, vagy egy esztendőre lenne érvényes. Ennek ára becslések szerint száz euró körül lenne, de a pontos összeg függni fog az érintett autó motorjának köbtartalmától, valamint környezetbarát felszerelésétől is.

Berlinben az ellenzék máris bírálta a tervet, és Dobrindt hivatali elődje, aki Schröder kancellár idején életbe léptette a tehergépkocsikra érvényes útvámot, úgy vélte, hogy a jelenlegi elképzelés nem felel meg az Európai Unió azonos bánásmódot előíró megállapodásával.

A német rendőrök szakszervezete pedig közölte azt is, hogy a rendőrök nem lesznek hajlandók a tervezett intézkedés ellenőrzésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×