eur:
389.03
usd:
361.07
bux:
68658.64
2024. május 7. kedd Gizella

Mi lesz a Leopárd és a Puma sorsa?

Az immár évtizedek óta exportslágernek számító Leopard típusú harckocsikat gyártó német Kraus-Maffei-Wegmann és a főleg nehézfegyverekre szakosodott francia Nexter-konszern vezetői Párizsban szándéknyilatkozatot írtak alá, hogy a két cég 2015-ig fuzionálni fog. Ennek azonban előfeltétele, hogy a jelenleg állami ellenőrzés alatt álló Nexter konszernt privatizálják.A válsággal küzdő francia kormány hajlik arra, hogy a konszernt magántulajdonba adják, de ehhez a parlamentnek el kell fogadnia egy rendkívüli privatizációs törvényt.

A világ legnagyobb fegyvergyártó és exportáló országa az Amerikai Egyesült Államok. Noha Németország is szorosan a nyomában van, ezt egyre jobban gátolja a berlini törvényhozásban eluralkodó álláspont, amely szerint hadban álló félnek nem szabad fegyvert eladni.

A közelmúltban éppen a gazdaságügyi miniszter, a Szociáldemokrata Párt élén álló Sigmar Gabriel jelentette be a fegyverkivitelre vonatkozó megkötések további szigorítását. Így felfüggesztették a Szaúd Arábia által megrendelt Leopard harckocsik leszállítását is.

Ezek után nem véletlen, hogy a Leopard tankot gyártó Krauss-Maffei Wegmann cég kiutat keres és erre kiváló lehetőséget kínál a fúzió az ugyancsak főleg nehézfegyverek gyártására szakosodott francia Nexter konszernnel. A két vállalat termékei és piacai jól kiegészítik egymást, közöttük kevés az átfedés.

Hadiipari szakértök szerint a tervezett fúzió alighanem szorult helyzetbe hozná a Krauss-Maffei Wegemann eddigi partnerét, az ugyancsak német Rheinmetallt, amellyel eddig közösen gyártotta a német hadsereg, a Bundeswehr számára a Puma típusú tankokat.

Egy időben még arról is szó volt, hogy a Krauss-Maffei Wegemann a Rheinmetallal fog egyesülni, de ez a lehetőség most végképp lekerül a napirendről.

A nemrég még vetélytársnak számító francia Nexterrel való fúzió azonban csak akkor jöhet létre, ha a párizsi törvényhozás megteremti a jogi alapot a jelenleg állami ellenőrzés alatt álló konszern privatizálására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×