eur:
389.55
usd:
361.96
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Honvágya volt az aquincumi katonának

A brit sajtó beszámolója szerint több mint ezernyolcszáz éve küldött levelet a családjának Egyiptomba egy római katona a mai Budapest területén fekvő, aqincumi légiós-táborból. A foszladozó papiruszt száz éve találták meg, de csak most tudták elolvasni a görög nyelvű szöveget.

Honvágya volt az aquincumi katonának - ezt állapította meg Grant Adamson, a doktorátusán dolgozó fiatal amerikai kutató, aki infravörös sugarak segítségével eddig olvashatatlannak nyilvánított ókori szövegeket fejt meg a kaliforniai Bancroft könyvtárban.

Ennek a több mint 1800 éves, görög nyelven írt levélnek az elolvasása két évet vett igénybe, egyrészt azért, mert a papirusz foszladozik, másrészt az Aurelius Polion nevű légiós katona helyesírási és nyelvtani hibái miatt. Már az is szép, hogy tudott írni, ellentétben katonatársai többségével, de úgy látszik kicsit megkopott a görög-tudása, hiszen Aquincumban a bajtársaival latinul beszélt.

Aurelius levele arról ad számot, hogy meg van sértve, mert már hatodszor ír, és még egy választ sem kapott. Kénytelen lesz szabadságot kérni és hazautazni, mert különben a szülei még elfelejtik, hogy nem csak egy lányuk, hanem egy fiuk is van.

A teleírt papirusz lapot száz évvel ezelőtt Grenfell és Hunt angol régészek találták meg egy ókori templom maradványainak feltárása közben, a Nílustól nem messze lévő Fajumban, ahol valaha, a római időkben, Tebtunis néven volt település. Más levelekkel együtt került a Kaliforniai Egyetem gyűjteményébe, ahol olvashatatlannak nyilvánították.

A fiatal kutató infravörös sugarakkal világította át az elhalványodott részeket és azt állapíthatta meg, hogy 1800 évvel ezelőtt nagyon hasonlóan gondolkodtak az emberek, mint ma. A katona sértetten írja,hogy igazán válaszolhatnának a leveleire, hiszen minden nap imádkozik a házi-oltárnál az egészségükért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×