eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Merénylet az Oktoberfesten - újranyitották a döglött aktát

Münchenben a tartományi nyomozóhivatal hozzáférhetővé tette azokat a közel negyed évszázadon át titkosított dokumentumokat, amelyek az 1980 őszén a világ legnagyobb sörfesztiválján, az Oktoberfesten elkövetett bombamerénylettel kapcsolatosak. A robbantás 13 emberéletet követelt és több mint 200 személy sebesülését okozta.

Az Októberfesten 1980 szeptember 26-án végrehajtott merényletben a robbantás elkövetője, egy 21 éves diák is életét vesztette. A rendőrségi nyomozás során kiderült, hogy a tettes egy szélsőjobboldali csoport tagja volt, de nem firtatták tovább az ügyet. A 29 dossziéba gyűjtött adatokra pontot tettek és idővel a bizonyítékokat is megsemmisítették.

Ezeket a dossziékat most hozzáférhetővé tették a német állami tévécsatorna riporterei számára. A Kontroverse című adásban azonban nemcsak ezeket az adatokat ismertették, hanem a német hírszerző szolgálat idevágó értesüléseit is megszellőztették. Így eljutottak a hidegháború egyik legtitkosabb akciójához,a Gladió fedőnévvel jelölt NATO- tervhez.

Ennek keretében a NATO-tagállamok a nyilvánosság teljes kizárásával létrehoztak olyan fegyveres csoportokat, amelyek Nyugat-Európa esetleges szovjet lerohanása után szabotázsakciókat követtek volna el, zűrzavart keltve a megszállt országokban.

Daniele Ganser svájci történész már évekkel ezelőtt gyűjteni kezdte a Gladióval kapcsolatos adatokat és arra a meggyőződésre jutott, hogy a müncheni sörfesztiválon 1980-ban végrehajtott merénylet ezzel a titkos tervvel függ össze.

A Kontroverse adásában említett dokumentumok pontos kiértékelése még hónapokat vesz igénybe, de az akkori áldozatok családtagjai remélik, hogy az ügyészség is újra indítja a nyomozást és végül fény derül a történtek tényleges hátterére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×