eur:
389.42
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az USA visszafogja magát

A legtöbb amerikai úgy gondolja, hogy az Egyesült Államok szerepe már kevésbé fontos a világban, mint 10 éve, sőt azt akarják, hogy Washington "visszafogja magát".

A tekintélyes Pew Center és a Külügyi Tanács nevű amerikai intézmények szerint a legtöbb amerikai azt akarja, hogy vezetői kevésbé avatkozzanak be katonai erővel külföldön, ugyanakkor erősítsék a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokat.

A közvéleménykutatás szerint Amerika gyengébb és kevésbé megbecsült a nemzetközi porondon, mint 10 éve volt.

A közvélemény egy ideig azt tartotta, hogy Barack Obama megválasztásával javult Amerika országimázsa, de mostanra az a benyomás alakult ki, hogy az Egyesült Államok külföldi megítélése pontosan olyan, mint a Bush-kormányzat utolsó napjaiban volt.

A felmérés előzménye az volt, hogy Washington az idén katonai csapással fenyegette meg a szíriai kormányt, de később visszatáncolt. Iránnal diplomáciai úton próbálja rendezni az atomvitát, Edward Snowden volt hírszerzési alkalmazott kiszivárogtatásait pedig megpróbálta büntetőjogi úton megfékezni.

Utóbbi kérdésben erősen megosztott az amerikai közvélemény. A megkérdezettek 55 százaléka azt mondta, hogy "Snowden szivárogtatásai" ártottak a közjónak. Velük szemben a másik táborból 34 százalék mondta azt, hogy Snowden igenis a társadalom érdekében lépett fel.

A felmérésből ugyanakkor az is kiderül, hogy változott a terrorizmus ellenes biztonsági intézkedések megítélése a tengerentúlon. 2010-ben még az amerikaiak közel 60 százalékát jobban aggasztotta az, hogy a kormányzat "nem tesz eleget azért, hogy védelmet biztosítson a terrortámadások ellen", míg 27 százalék szerint túlzásba esett.

A legtöbb válaszadó szerint Barack Obama elnök rosszul vezeti a külpolitikát. Különösen sokat bírálják Kína, Afganisztán, Szíria és Irán kezelése miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×