eur:
389.31
usd:
362.7
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Milliárdos pártja hozhat meglepetést a cseh választáson

Csehországban hivatalosan is megkezdődött az előre hozott képviselőházi választási kampány. Az előrejelzések szerint a következő években a baloldal fog uralkodni.

Bár nem hivatalosan már hetek óta folyik a harc a pártok között a választók kegyeiért, a törvény által szabályozott kampány csak hétfőn kezdődött el. A közszolgálati cseh televízió és rádió hétfőtől kezdve tíz napon át sugározza térítésmentesen a pártok és mozgalmak választási hirdetéseit. A választási klippek és beszélgetések az interneten is láthatóak, hallhatóak. A megfigyelők az eddigi kampányt meglehetősen langyosnak, színtelennek tartják, várható, hogy a küzdelem csak néhány nappal a voksolás előtt éleződik ki.

A két hét múlva, október 25-én és 26-án sorra kerülő voksoláson mintegy harminc jelölt indul átlagosan egy-egy képviselői mandátumért. A belügyminisztérium közlése szerint a 200 képviselői helyért összesen 5908 jelölt fog versengeni, ami majdnem ezerrel több, mint a legutóbbi, 2010-es voksoláson. Három éve egy képviselői helyért átlagban 25-en szálltak ringbe. A bejelentkezett 24 párt és mozgalom közül 23 teljesítette a törvényes feltételeket, így indulhat a választáson.

A legutóbbi felmérésék szerint szinte biztosra vehető a Cseh Szociáldemokrata Párt győzelme, mintegy 30 százalékos támogatottsággal. A második helyre Cseh- és Morvaország Kommunista Pártját (KSCM) várják 17-18 százalék körüli eredménnyel, míg a harmadik helyen a csupán nemrégen alapított ANO mozgalom van 13-15 százalék körüli támogatással. A mozgalom - amelyet az ország egyik leggazdagabb embere, a milliárdos Andrej Babis hozott létre - sokak szerint az idei választás legnagyobb meglepetése lehet.

Az említett pártokon kívül a felmérések szerint még a jobboldali TOP 09 és a Polgári Demokratikus Párt (ODS) kerül be biztosan a képviselőházba. További három párt támogatottsága a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöb körül mozog. Egy biztos, a választások után csakis koalíciós kormány jöhet létre. Bohuslav Sobotka szociáldemokrata pártelnök többször is jelezte, hogy választási győzelme esetén pártja a kereszténydemokratákkal és a kommunistákkal kívánna együttműködni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×