eur:
389.48
usd:
361.84
bux:
68642.7
2024. május 7. kedd Gizella

Kedvezményes élelmiszer a lakosság háromnegyedének - Indiában

Indiában a lakosság több, mint háromnegyede kedvezményes áron juthat majd élelmiszerhez - ha jóváhagyja ezt a milliárdos ország szövetségi parlamentje. A kormány havi 5 kilónyi olcsó gabonát akar garantálni a szegényeknek, ami jelentős kiadást jelentene neki.

A milliárdos lakosságú India polgárainak többsége szegénységben él, és a kormány terve értelmében mostantól havonta 5 kg olcsó gabonát biztosítanának nekik. A program támogatói szerint ezzel hatalmas lépést tennének az éhezés és az alultápláltság elleni harcban.

A bírálók szerint viszont komoly kárt okoznának a gazdaságnak. A kormány rendelet útján már bevezette az intézkedést, és a szövetségi parlament alsóháza is jóváhagyta azt. Most a felsőházon a sor - ha nem lesz meg a szükséges igen, akkor elbukik a törvény és a rendelet hatályát veszti.

A nagyratörő terv becslések évi szerint 24 milliárd dollárba kerülne az indiai államnak - ez az ország valutatartalékainak körülbelül 8 százalékát teszi ki. Ráadásul az idén visszaesett India gazdasági növekedése és jelentősen meggyengül a hazai valuta, a rúpia. A bírálók szerint a kedvezményes élelmiszerprogram ezért gondokat okozna az indiai gazdaságnak.

A kormány szerint azonban többről van szó, mint pénzről. Sonia Gandhi, a kormányzó Kongresszus Párt elnöke parlamenti beszédében arra kérte a képviselőket, hogy támogassák a törvényjavaslatot, mert az "forradalmi módon" megerősíti a választók hatalmát.

"Nem az a kérdés, hogy meg tudjuk-e tenni. Meg kell tennünk. Van aki azt kérdezi, megvannak-e erre a forrásaink. Tudnunk kell kezelni a forrásokat" - mondta.

A BBC szerint Indiában él a világ szegényeinek egyharmada.

Az indiai ellenzék ugyanakkor kampányfogásnak nevezte a tervet, amely jól jön a kormánynak a jövő évi választások előtt. "Ez nem élelmiszerbiztonsági törvény, ez szavazatbiztosítási törvény" - mondja az ellenzéki BJP párt egyik képviselője.

A törvény valóban választási ígéret volt a kormányzó Kongresszus Párt részéről. A terv értelmében a vidéki lakosok háromnegyede, míg a városiak fele részesülhetne a kedvezményes élelmiszerből.

Az indiai felsőháznak szeptember 6-ig kell jóváhagynia a törvényjavaslatot, máskülönben a rendelet hatályát veszti. Tudósítók megjegyzik: az elmúlt évek látványos gazdasági növekedése ellenére Indiában él a világon a legtöbb alultáplált gyermek.

Címlapról ajánljuk
A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×