eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Nem jók a kilátásaim. Előállíthat a CIA. Üldözhetnek"

A Guardian brit lap megnevezte az a volt CIA-alkalmazottat, aki részleteket szivárogtatott ki az amerikai kormány megfigyelési programjairól. A programokkal több millió állampolgár telefonhívásait és internet-használatát követték figyelemmel. Edward Snowden a privátszféra védelmével indokolta tettét.

"Amikor rendszeradminisztrátorként bizalmas információkhoz férsz hozzá, és azt látod, hogy aggasztó módon és rendszeresen visszaélnek az információval és hogy a feletteseid nem akarnak róla beszélni, akkor egy idő után úgy érzed, hogy ezekről a közvéleménynek is értesülnie kell" - mondta Hong Kong-i szállodai szobájában a Guardiannek Edward Snowden.

A 29 éves férfi, aki a CIA volt technikai munkatársa - jelenleg az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA egyik alvállalkozójának munkatársa - sok ellenséget szerzett magának az amerikai kormányban azzal, hogy segített napvilágra hozni azt, hogy az NSA több millió telefonelőfizető hívási adatait szerezte meg. Egy másik titkos program, a Prism a Guardian szerint közvetlenül az internetes szerverekről gyűjtött adatokat. Az Apple, a Facebook és a Google határozottan tagadta, hogy ebben együttműködtek volna a hatóságokkal.

Snowden azt mondta: nem sajnálja, amit tett, még akkor sem, ha soha többé nem látja a családját.

"Nem akarok olyan társadalomban élni, ami ilyesmit tesz, egy olyan világban, ahol rögzítenek mindent, amit mondok. Nem engedi a lelkiismeretem, hogy az amerikai kormány lerombolja az egyén privátszféráját, az internet szabadságát és világszerte az emberek alapvető szabadságjogait az általa épített, hatalmas megfigyelőgépezettel" - magyarázta tettét Snowden.

A férfi családját, barátnőjét és évi 200 ezer dolláros állását hátrahagyva repült Hong Kongba, és kérte, hogy a brit lap publikálja a nevét.

"Nem jók a kilátásaim. Előállíthat a CIA. Üldözhetnek" - mondta, és elárulta, hogy az elmúlt három hétben csak háromszor hagyta el szállodai szobáját. Hozzátette: attól tart, hogy a WikiLeaksnek szivárogtató Bradley Manning sorsája jut, akinek a múlt héten kezdődött meg a pere.

Snowden azt mondta: szeretne menedékjogot kérni Izlandtól, mert az állt ki a legjobban az internet szabadsága mellett. Ugyanakkor úgy érzi, hogy "szenvednie kell" tetteiért. Az izlandi székhelyű Nemzetközi Modern Média Intézet a Twitteren támogatásáról biztosította.

Washingtonban a kongresszusi hírszerzési bizottság vezetői azt mondták, hogy a szivárogtatás bűncselekménynek minősül, és remélik, hogy bíróság elé állítják a fiatalembert.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×