eur:
388.91
usd:
361.9
bux:
67952.83
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Moszkva lesújt a civil szervezetekre

Az orosz hatóságok házkutatást tartottak korrupció-ellenes és emberi jogi szervezetek irodáiban. Kommentátorok szerint ez újabb lépés volt a külföldi adományokból is működő civil szervezetek ellen.

A korrupciót vizsgáló Transparency International és a Human Rights Watch, valamint az Amnesty International emberi jogi szervezet többszáz oroszországi irodájában tartottak házkutatást és adóellenőrzést a napokban.

"Négyen jöttek, teljesen váratlanul és a pénzügyi dokumentumainkat, a szervezet történetéről szóló papírokat és alapítóink életrajzát akarták látni" - mondta el az egyik szervezet képviselője. Az ellenőrök órákon át vizsgálódtak, majd több anyag fénymásolatával távoztak.

A Kreml korábban éreztette, hogy a külföldi támogatású civilszervezeteket is felelősnek tartja az ellenzéki felvonulásokért. Vlagyimir Putyin elnök korábban azt mondta, hogy a tiltakozókat az amerikai külügyminisztérium pénzeli.

Az orosz állami Duma törvényt fogadott el, amely szerint a külföldi pénzekből is működő civil szervezeteknek "külföldi ügynököknek" kell nevezniük magukat.

"Nyilvánvaló a cél, hogy nyomást gyakoroljanak a civil szervezetekre" - mondta az Independentnek Rachel Denber, a Human Rights Watch európai és közép-ázsiai osztályának igazgatóhelyettese.

"20 éve van irodánk Oroszországban, de ilyet még nem láttam" - tette hozzá.

A hatóságok egyelőre nem tartóztattak le senkit és nem emeltek vádat.

Egyes kommentátorok szerint Moszkva visszavághat Európának a ciprusi mentőcsomag miatt, amely sok orosz betétesnek komoly veszteségeket okozhat. A külföldi érdekeltségű civilszervezetek hivatalosnak tűnő, szokatlanul szigorú ellenőrzése is ilyen lépés lehet.

Catherine Ashton, az EU külügyi főmegbízottja máris "mélységesen aggasztónak" nevezte az eseményeket és a német külügyminisztérium is figyelmeztetett, hogy a fellépés árthat a kétoldalú kapcsolatoknak.

Moszkvában viszont ez sokaknak nem újdonság, szerintük a németek lépnek fel ellenségesen, például a ciprusi megoldás szigorú feltételeinek forszírozásával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×