eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Megrázó könyv egy kómás beteg érzéseiről

A könnyei mentették meg annak a nőnek az életét, aki két hétig feküdt kómában egy strasbourg-i kórházban, és akiről az orvosok lemondtak, férje pedig már a koporsót is kiválasztotta. A három éve történt döbbenetes esetet a napokban megjelent könyvében meséli el a ma 59 éves Angele Lieby.

Amíg nem vagyunk halottak, addig élünk - erre az egyszerű, de távolról sem nyilvánvaló igazságra akarja felhívni az emberek figyelmét "Egy könnycsepp mentett meg" című könyvében a félelem mélységeit három évvel ezelőtt megjárt strasbourg-i asszony.

Az akkor 56 éves nőt erős migrénnel szállították kórházba, ahol mély kómába került, csak lélegeztetőgép segítségével tudták életben tartani. A rákapcsolt műszerek semmilyen agyműködést sem mutattak, de Angele Lieby teljesen tudatánál volt, nemcsak mindent hallott, hanem érzett is.

A legkínosabb emlékei közé tartozik, hogy az ügyeletes orvos kezdő kollégáinak rajta mutatta be a klinikai halál ellenőrzésének módját, erőteljesen megcsavarva egyik mellbimbóját. A nő teste ugyan nem reagált, de érezte a csaknem elviselhetetlen fájdalmat. Könyvében arról is beszámol, hogy szorongásai akkor váltak csaknem elviselhetetlenné, amikor eszébe jutott: szerveit felajánlotta átültetésre. Innentől kezdve attól rettegett, nehogy a szívét érzéstelenítés nélkül vegyék ki.

Belül zokogtam, kívül azonban mindebből semmi sem látszott - írja Angele Lieby. Férje semmiképpen sem akart belenyugodni a felesége halálába, de miután az orvos azt mondta neki, hogy a szívén kívül semmi sem működik, ezért le kell kapcsolni a lélegeztetőgépről, végül kiválasztotta a koporsót, és a temetés napját is kijelölték.

A csoda a kórházba szállítását követő tizenkettedik napon, házassági évfordulójukon következett be. A férj a kórházi ágyánál a lányukkal közösen kérlelte Angele-t, ne hagyja el őket, amikor a kómában fekvő nő arcán egy könnycsepp gördült le. A lánya csaknem magán kívül kiáltozva az ápolókért rohant, akik először azt mondták, csupán a gyógyszerek által kiváltott szemvíz folyik a nő szeméből. Ám Angele estére egyik ujját, másnap pedig a lábujját mozdította meg. További négy hónapra volt szüksége, hogy csövek nélkül, önállóan tudjon lélegezni.

Azt akarom üzenni a kórházi személyzetnek, hogy kezeljék élőkként a kómába merült betegeket, ne bánjanak velük durván, és főleg ne mondjanak sértő dolgokat az ágyuknál - írja a csaknem biztos haláltól megmenekült asszony.

A könyv megjelenése a konkrét, megrázó történeten túl azért is érdekes, mert az elnökválasztási kampány kapcsán ismét felerősödött az eutanázia legalizálását szorgalmazók lobbitevékenysége Franciaországban. Márpedig Angele Lieby esete ismételten azt mutatja, hogy a kérdésben nem lehet eléggé óvatosan eljárni, és arról, akit végképp elveszettnek hisznek, kiderülhet, hogy valójában él és érez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×