eur:
389.65
usd:
363.34
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagy-Britanniában nehéz plagizálni

Nagy-Britanniában nagyon nehéz mások által írt szöveget átemelni doktori disszertációba, de a plágium nem lehetetlen.

Azért nem könnyű ilyesfajta csalással próbálkozni a doktori cím megszerzése érdekében, mert a disszertáció megírásának rendszerint éveken át tartó folyamatába az egyetem által kijelölt témavezető szorosan bekapcsolódik, vele kell megvitatni minden felvetett gondolatot, és szinte minden bekezdés szövegét.

Az ő felelőssége, hogy ne történjen plágium, és a dolgozat mindenben megfeleljen az előírásnak, például annak, hogy feltétlenül tartalmaznia kell eredeti elméleteket vagy - például irodalmi vagy történettudományi téma esetében - önállóan felkutatott forrásanyagot.

2011 tavaszán mégis nagy botrány tört ki a londoni egyetem közgazdaságtudományi tanszékén, ugyanis kiderült, hogy Moammar Kadhafi líbiai vezér fia, Szaif Kadhafi, plágium révén szerzett doktorátust. Disszertációja jelentős részét egy másik Londonban tanuló líbiai egyetemista szakdolgozatából emelte át.

Ez a segítőkész honfitárs azután bécsi nagyköveti kinevezést kapott jutalmul. Szaif Kadhafi pedig mintegy egymillió dolláros adománnyal örvendeztette meg a rangos egyetemet, az LSE-t, mégpedig líbiai elnök segélyalapjából.

A plágium kitudódása után az egyetemi tanács és a rektor lemondását követelte a sajtó és a tudományos élet. Amúgy, a líbiai diktatúra összeomlását követően, édeskeveset lendít Szaif Kadhafi karrierjén a csalással szerzett doktorátus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×