eur:
388.1
usd:
360.08
bux:
69016.26
2024. május 10. péntek Ármin, Pálma

A többség azt várja, hogy az unió jobban szóljon bele a pénzügyekbe

A francia elnök országosan közvetített tévényilatkozatában nagy elismeréssel méltatta a német kancellár fellépését az euró körüli válság megoldásában. A brüsszeli csúcson hozott döntéseket Berlinben még az ellenzék is helyeselte, de a lakosság körében egyre nagyobb a bizalmatlanság a tervbe vett intézkedések sikerét illetően.

A második német tévécsatorna közvélemény-kutatást végzett a médiában mérföldkőnek nevezett brüsszeli csúcskonferencia határozatairól és kiderült, hogy a németek alig negyede bízik a döntések sikerében.

A görög kölcsönök visszafizetésének 50 százalékos elengedését a lakosság több mint a fele helyteleníti, és ebben a kérdésben állhatatosság mutatkozik a válaszadók körében, mert a két héttel korábban készült felmérés is ugyanilyen elutasítást tükrözött.

Míg azonban a hónap elején a megkérdezettek többsége már nem bízott Angela Merkel eredményes fellépésében, most, a brüsszeli csúcs után már 51 százalékra emelkedett a kancellár erőfeszítéseit elismerők száma.

A válság miatt szinte magától értetődően jelentősen emelkedett a politikai fejlemények iránt érdeklődők aránya és egyre többen latolgatják a kivezető út lehetőségeit.

Ezzel kapcsolatban a tévécsatorna közvélemény-kutatása megállapította, hogy a németek 62 százaléka helyeselné, ha az Európai Unió a jövőben az eddiginél nagyobb beleszólási jogot kapna az egyes tagállamok pénzügyeinek intézésébe.

Némi meglepetést keltett, hogy a felmérés szerint javult ugyan Angela Merkel általános megítélése, ami közvetve hozzájárult a koalíció élén álló két kereszténypárt támogatottságának emelkedéséhez, de a politikusok népszerűségi listáján mégis két ellenzéki vezető megelőzi öt: a sort Peer Steinbrück volt pénzügyminiszter nyitja, és őt az ugyancsak szociáldemokrata Frank Walter Steinmeier, az előző kormány külügyminisztere követi.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Hszi Csin-ping: Kína támogatja Magyarországot, hogy nagyobb szerepet játsszon az EU-ban

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután fogadta a Kínai Népköztársaság elnökét, Hszi Csin-pinget. A tárgyalások után az előzetes hírek szerint mintegy másfél tucat megállapodást írtak alá, majd sajtónyilatkozatot tett a két vezető. Orbán Viktor felsorolta az ágazatokat, amelyekben megállapodások jöttek létre. Hszi Csin-ping kiemelte: stratégiai partnerséget köt a két ország, amellyel arany útra terelik a kínai–magyar kapcsolatokat.

18 kínai-magyar megegyezés született - bejelentették a konkrétumokat

A külgazdasági és külügyminiszter számolt be azon fontosabb projektekről, amelyekkel kapcsolatban a kínai elnök és delegációjának budapesti tartózkodása idején megállapodást kötöttek. Reptéri gyorsvasút, olajvezeték, "szupergyors" határátkelőhely is létesül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×