eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Hol ellenzik Horvátország uniós felvételét?

Bár Magyarország, Ausztria, Németország és mások is határozottan kampányolnak Horvátország uniós tagságáért, az EU tagállamai még mindig megosztottak abban a kérdésben, hogy Zágráb készen áll-e a csatlakozásra. Főleg Nagy-Britannia, Franciaország és Hollandia a kerékkötő - mondják brüsszeli diplomaták.

A magyar uniós elnökség Horvátország csatlakozásának egyik nagy támogatója, Budapest és a hozzá hasonlóan gondolkodó tagok azonban szemben találták magukat néhány nagy tagállammal.

Zágráb azt reméli, hogy a magyar elnökség végére - a horvát függetlenség huszadik évfordulójára - le tudja zárni a tagsághoz vezető csatlakozási tárgyalásokat. Nemcsak érzelmileg fontos a horvátoknak a dátum: három milliárd eurós strukturális fejlesztési alapokhoz jutnának így hozzá.

"Horvátország készen áll" - mondta Franco Frattini olasz külügyminiszter, a horvát tagság egyik támogatója. Ha a csatlakozási szerződést az ősszel aláírják, akkor diplomaták szerint további egy-két évig tart majd, mire Horvátország második ex-jugoszláv tagállamként belép az EU-ba, amely így 28 tagúra duzzad.

Nagy-Britannia, Franciaország és Hollandia azonban nem sietné el a dolgot. "Franciaország azt szeretné, ha a tárgyalásokat júliusban zárnák le, amikor mindenki a tengerparton pihen, így kevesen vennék észre" - idézett az Eubusiness portál egy diplomatát.

London, bár határozottan támogatja Horvátország felvételét, arról beszél, hogy nem a dátumok, hanem az érettség számít. Zágráb már lezárt 30 csatlakozási fejezetet, de öt témakörben még meg kell állapodnia az unióval. A fő vitás pontok az igazságszolgáltatás reformja, a korrupció elleni harc, a háborús bűnösökkel szembeni fellépés és az állami tulajdonú hajógyárak kérdése.

A britek különösen az igazságszolgáltatás reformját sürgetik, és azt mondják: egyelőre nem látják, hogy visszafordíthatatlan lépések történtek volna. Franciaország pedig olyan mechanizmust akar, amely ellenőrizné, hogy Horvátország betartja-e az európai normákat, mielőtt taggá válna. Ezt még Zágráb is hajlandó elfogadni. Mindez azt jelentené, hogy háromhavonta országjelentést kellene küldenie Brüsszelnek.

Sok EU-tagállam óvatos, mert emlékszik arra, hogy Románia és Bulgária 2007-es felvétele után az ottani korrupcióellenes lépések elakadtak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×