eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Új fegyvert vetnek be az amerikaiak a kalózok ellen

Új fegyverrel szállhat szembe az amerikai haditengerészet az Indiai-óceánon portyázó kalózokkal. Sikeresen tesztelték azt a lézerfegyvert, amely képes megbénítani a kisebb hajók motorjait, és precízen lehet vele célozni még a hullámzó tengeren is.

Az amerikai haditengerészet a Csillagok háborúját idéző fegyverrel akarja megbénítani a szomáliai kalózokat. Sikeresen tesztelték azt az ágyút, amely a Csendes-óceán hullámzó vizén pontosan eltalálta egy célba vett hajó motorját, és felgyújtotta azt.

A kutatók elmondták, hogy több kilométerről lőttek, és így is célba találtak. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a haditengerészet Luke Skywalkerjei mikor tehetik rá kezüket a lézerágyúra.

Az eszköz egy teniszlabda vastagságú lézersugarat lő ki, és arra használható, hogy megállítsák vele a kisebb hajókat, például a szomáliai kalózok gyorsan mozgó motorcsónakjait.

"Meg lehet vele hiúsítani támadást. Át lehet állítani nem halálos erejűre is, ilyenkor a célba vett személyek nagyon erős fényt látnak, így tudják, hogy rájuk célzunk" - magyarázta Michael Deitchman, a haditengerészeti kutatóhivatal egyik igazgatója.

A hagyományos fegyverekkel szemben a lézer precíz, nem pattan le, mint lövedékek, amelyek így például fogva tartott túszok sebesülését, vagy halálát okozhatják.

A szomáliai kalózok az utóbbi hónapokban egyre erőszakosabban lépnek fel, gyors motorcsónakokkal támadják meg a nagyobb hajókat, arzenáljukban AK-47-es gépkarabélyok és gránátvetők is megtalálhatóak.

Az új lézerfegyver tehát nagyon hasznos lenne velük szemben, bár egyes katonai szakértők azt mondják, hogy a mesterlövész puska is ugyanolyan hatásos egyelőre. Biztonsági elemzők szerint az amerikaiaknak komolyabb céljaik vannak a lézerágyúval, például a rakétavédelemben alkalmazhatják majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

Sós Csaba fontos részleteket árult el Kós Hubert és Milák Kristóf vb-szereplésével kapcsolatban

20-25 fős magyar csapat indulhat a decemberi, budapesti rövid pályás úszó-világbajnokságon – mondta az InfoRádióban a válogatott szövetségi kapitánya. Sós Csaba azt is elárulta, hogy az olimpiai bajnok Kós Hubert hazajön-e az Egyesült Államokból, és ha igen, mely számokban tervezi az indulását, továbbá Milák Kristóf és Betlehem Dávid lehetőségeiről is beszélt a szakvezető.

Markus Söder: itt a vége, pénzügyileg és kulturálisan is túlterheli Németországot a migráció

Egyes tantermekben már alig beszélnek németül, az emberek nem érzik igazán otthon magukat azokban a városrészekben, ahol élnek – figyelmeztetett a bajor CSU elnöke abban az interjúban, amelyet pártja kongresszusa előtt adott. Markus Söder szerint a migráció túl nagy terhet jelent Németország számára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Elkerülhetetlen az érdemi nyugdíjreform - Itt a javaslat

Kezelhetnék-e az OECD nyugdíjreform-javaslatai a magyar nyugdíjrendszer legégetőbb gondjait? – ezt a kérdést vizsgáltam meg kétrészes cikksorozatom első részében részletesen kitérve arra, hogy a reformjavaslatok milyen következményekkel járhatnak, és hogy a nemzetközi szakértők az anyagukban milyen területek vizsgálatát mulasztották el, felvillantva az alternatív megoldásokat. Ebben az írásomban pedig az OECD által szükségesnek tartott kiegészítő intézkedéseket vizsgálom meg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×