eur:
389.34
usd:
362.71
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Jóváhagyták a Magyarnak lenni jó programot

Egy erdélyi magyar néppárt bejegyzéséről döntött Székelyudvarhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos küldöttgyűlése.

 Egy az erdélyi magyar autonómia-formák iránt elkötelezett párt bejegyzéséről döntött szombaton Székelyudvarhelyen az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács országos küldöttgyűlése. Amint elhangzott, a párt neve az Erdélyi Magyar Néppárt lehetne.

A küldöttgyűlés az EMNT választmányát bízta meg azzal, hogy január végéig jelöljön ki egy kezdeményező bizottságot, amelyik a pártbejegyzési procedúrát elindítja. A román törvények szerint a kezdeményezőknek legkevesebb 25 ezer támogató aláírását kell összegyűjteniük, és nem elég valamennyi erdélyi megyében jelentős támogatói táborral rendelkezni, hanem két Erdélyen kívüli megyéből és Bukarestből is legkevesebb hétszáz aláírást kell összegyűjteni.

Az elsöprő többséggel megszavazott pártalapítási határozat azonban nem jelentené az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács megszűntét, a Tőkés László vezette alakulat mozgalomként működne tovább, és olyanszerű programokat szervezne a továbbiakban is, amilyen például a magyarnak lenni jó című, melyet most hagyott jóvá a küldöttgyűlés. A program a közösség rejtőzködő, elvegyülő tagjainak a felkutatását tűzi ki célul a jövő évi népszámlálásra és a magyar állampolgárság megszerzésének a lehetőségére gondolva.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács a Maros megyei küldöttek javaslatára elhatározta, kezdeményezni fogja, hogy Románia december elsejei nemzeti ünnepe mellé jelöljék ki az állam ünnepét is. December elseje ugyanis az Erdély és Románia egyesülését kimondó gyulafehérvári nagygyűlés évfordulója, ezt pedig Románia magyar identitású polgárai nem érezhetik saját ünnepüknek. A küldöttgyűlés újabb egy éves mandátummal ruházta fel az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács vezetőségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×