eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

"A szlovák kormány még karácsony előtt megbukhat"

Kormányválság fenyeget Szlovákiában két államtitkár összeférhetetlenségi botránya miatt - figyelmeztetnek elemzők. A két politikus egyike a kormányból való távozással fenyegetőzik.

Az egész ügy azt követően pattant ki, hogy több lap is megszellőztette: a Hayek Consulting cég, amelynek korábban Martin Chren gazdasági államtitkár a társtulajdonosa volt, a parlamenti választásokat követően állami megrendelést kapott a gazdasági minisztériumtól.

Ivetta Radicová kormányfő szerint megengedhetetlen összeférhetetlenségről van szó, és szerinte a miniszternek azonnal menesztenie kellene tisztségéből az államtitkárt. A Szabadság és Szolidaritás pártja által delegált szakminiszter, Uraj Miskov azonban erre nem hajlandó, hasonlóan Richard Sulik pártelnök sem lát semmi okot arra, hogy az államtitkárnak mennie kellene.

A kormányfő és Sulik négyszemközti megbeszélése nem hozott eredményt, egyelőre egyik fél sem nyilatkozik a további lépésekről. Az ügyben korábban a Most - Híd párt által jelölt közlekedésügyi államtitkár, Ivan Sejna is érintve volt, pártjának azonban sikerült meggyőznie Radicovát, hogy jelöltjüknek nincs köze a botrányhoz.

A lapok azt is nyilvánosságra hozták, hogy a Hayek Consulting tanácsadó cég az előző, Fico-kormány idején is komoly állami megrendeléseket kapott, a versenytárgyalások, amelyeken nyertek, gyakran előre lefutottak voltak.

Több elemző is úgy véli, hogy a patthelyzetet Mikulás Dzurindának, az SDKÚ elnökének kell megoldania. A Pravda című napilap szerint jelenleg arra várnak, hogy a külügyminiszter visszatérjen New Yorkból, ahová Ivan Gasparovic államfőt kísérte az ENSZ-közgyűlésre.

Michal Horský politológus szerint az ügy is bizonyítja, hogy Dzurinda még mindig a jobbközép kormány legerősebb politikusa. Az SDKÚ elnökére való várakozás az elemző szerint rávilágít, hogy a konfliktus nagyon komoly. Szerinte Radicova vagy akkora tekintélyt szerez, hogy folytathatja a kormányzást saját politikai stílusában, vagy nagyon korán egy nyílt kormányválság alakulhat ki. A kormány még karácsony előtt megbukhat - véli Michal Horský politológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×