eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egyre több az erőszak a kórházakban

Négy év óta folyamatosan emelkedik a kórházi személyzet ellen elkövetett erőszakos cselekedetek száma Franciaországban. Egyre gyakoribb, hogy a betegek hozzátartozói gyalázzák, leköpik, olykor meg is ütik az ápolószemélyzetet, köztük az orvosokat is.

Az intézmények és az állampolgárok között közvetítő köztársasági mediátor szerint a jelenségnek egyebek mellett az a magyarázata, hogy a betegeket nem tisztelik eléggé a kórházakban, és ezt a hozzátartozók egyre kevésbé tűrik el.

A mediátor és munkatársai tavaly február óta közel ötezer beteg panaszát vizsgálták meg és a végkövetkeztetés meglehetősen riasztó. "A kórházi személyzet által gyakorolt erőszak alattomos, nehezen tetten érhető, ezért csak ritkán vezet büntetőfeljelentéshez" - állapítják meg a Le Figaro című napilap által ismertetett jelentésben.

Hogy pontosan milyen megnyilvánulásokról van szó? Egy idős asszony például arról számolt be, hogy a sürgősségi osztályon órákra a hordágyon felejtették, anélkül, hogy betakarták volna, más betegek arra panaszkodtak, hogy a személyzet nem törődött a fájdalmukkal, sőt volt olyan is, akit emiatt egyenesen kinevettek. Mások attól érezték rendkívül kínosan magukat, mert úgy mosták le őket meztelenül, hogy közben a kórterem ajtaját tárva-nyitva hagyták.

Nem véletlen, hogy mindezek ismeretében a közvetítő a kórházi élet jellemzésére immár általános, mindennapossá vált erőszakról beszél. Ennek fenntartásához természetesen a betegek hozzátartozói is hozzájárulnak, akik látva a szeretteikkel szemben megnyilvánuló közönyt és keménységet, sokszor üvöltve követelnek jobb bánásmódot, és az is egyre gyakoribb, hogy egy-egy pofon is elcsattan.

Az erőszak forrása természetesen nem csak az ápolószemélyzetben keresendő, a gyógyintézményeken belüli erőszakos megnyilvánulásokat figyelő intézet egyik munkatársa úgy véli, hogy az emberek immár a kórházban is úgy viselkednek, mint az utcán, és a legkisebb frusztrációra is dühöngeni kezdenek.

A francia Egészségügyi Hatóság mindenesetre azzal igyekszik orvosolni az egyre súlyosabb nyavalyát, hogy a kórházak minősítéséhez immár azt is figyelembe veszi, hogy a személyzet mennyire bánik jól a betegekkel. De az is sokat elmond az állapotokról, hogy a jövőben egy olyan tanfolyamot is elindítanak az orvosok számára, melyen az együttérzést fogják számukra "megtanítani".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×