INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Görlitz megúszta, de Bad Muskaut még elöntheti az ár

Infostart / InfoRádió
A hétvégi tartós esőzés miatt megáradt német-lengyel határfolyó, a Neisse elöntéssel fenyegeti a kulturális világörökségnek számító Bad Muskau fürdőhelyet. A súlyos viharok és az áradások a hét végén több halálos áldozatot is követeltek Németországban.

A szászországi Görlitz város eddig viszonylag épségben úszta meg a természeti csapást, habár közel kétezer embert átmenetileg el kellett szállítani a Neiße folyóhoz közel eső kerületekböl.

Miután Görlitz villanyerőművét is erősen fenyegette a Neiße áradása, egy időre lekapcsolták a város áramellátásáról, így több ezer lakás sötétben maradt.

Görlitz keleti fele, a Lengyelországhoz tartozó Gorzselec alacsonyabban fekszik, így a folyó tetőzése ott nagyobb károkat okozott. A Neiße szintjének gyors emelkedésében nemcsak a rekordmennyiségű csapadék játszott  szerepet, hanem egy közeli gátszakadás is. A hatóságok arra kérték a térség lakosságát, hogy csapvizet csak forralás után fogyasszanak.

A méntőalakulatok ma délelőtt már javuló helyzetről számoltak be Görlitzböl, viszont áradás fenyegeti a várostól északra fekvő Bad Muskau történelmi fürdőhelyet, amelyet Pückler herceg kastélyával és ősi parkjával együtt az UNESCO kulturális világörökségnek nyilvánított. A Neiße víze itt drámai sebességgel emelkedik.

A folyó gátjait egész éjszaka erősítettek, de a fürdővaros alacsonyabban fekvő épületeit is igyekeznek homozsákokkal körülvenni. Szászország belügyminisztere ennek ellenére úgy vélte, a hatóságok urai a helyzetnek. Ugyanakkor utalt arra is, hogy a kárt szenvedett lakosság számíthat a tartományi kormány anyagi
támogatására.


A címlapról ajánljuk