eur:
394.07
usd:
369.59
bux:
65714.13
2024. április 23. kedd Béla

Az MKP parlamenten kívüli konstruktív jobbközép ellenzékként kíván fellépni

A szlovákiai Magyar Koalició Pártjának új elnöke szerint a MKP négy év múlva ismét ott lehet a parlamentben.Berényi Józsefet tegnap választották meg Csáky Pál utódjául.

A dunaszerdahelyi rendkívüli pártkongresszus megtartását az tette indokolttá, hogy az MKP a júniusi választásokon megbukott, és nem került be a szlovák parlamentbe.Közvetlenül a választások után Csáky Pál pártelnök, valamint az egész elnökség benyújtotta lemondását, amelyet a kongresszus jóváhagyott.

A kongresszuson sem Csáky Pál, sem Duray Miklós korábbi stratégiai alelnök nem jelöltette magát. Az elnöki tisztségre a korábbi alelnök Berényi József volt az egyetlen jelölt. Mint a kongresszus után elmondta, van mire építeni, hisz Dél-Szlovákia legjobban kiépített pártja az MKP.

Képviselői vannak az Európai Parlamentben, a megyei önkormányzatokban és a helyi önkormányzatokban, sok polgármester is a párt színeiben politizál. Ezt a jövőben sem kívánják feladni. Legfontosabb feladatának az MKP továbbra is azt tartja, hogy önállóan, más pártoktól függetlenül megfogalmazza, mire van szüksége a magyar kisebbségnek, az általa lakott régióknak.

Berényi leszögezte: az MKP parlamenten kívüli konstruktív jobbközép politikai ellenzékként kíván fellépni a kormányzattal szemben.

Megkülönböztetett figyelmet fordítanak a kisebbségi kérdés kezelésére. Berényi máris sajnálatának adott hangot, hogy az új kormánykoalíció programjára sem tűzte a kisebbségek jogállásáról szóló törvény elfogadását, amit az alkotmány feltételez, az előző kormány pedig elvben kötelezte rá magát az EBESZ kisebbségi főbiztosával, Knut Vollebaekkal folytatott megbeszélései során.

Ugyancsak sajnálja, hogy az új kormány nem kívánja erősíteni a kisebbségi nyelvhasználati jogokat sem.
Az MKP egyik fő feladata az őszi helyi önkormányzati választások alapos előkészítése lesz- fogalmazta meg az idei legfontosabb célt az MKP elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×