eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egyetlen amerikai képviselő leállíthatja az afganisztáni segélyezést

Egyetlen amerikai kongresszusi képviselő döntésén múlik, megvonnak-e több milliárd dollár segélyt Afganisztántól. A demokrata párti honanyát az dühítette fel, hogy jelentések szerint repülővel szállították el az országból az Afganisztánba küldött segélypénzeket.

Nita Lowey, az amerikai Kongresszus külföldi segélyek közbeszerzési albizottságának elnöke dühös, nagyon dühös. A képviselő közölte, hogy egyetlen további centet sem enged elkölteni afganisztáni segélyre, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy azt jó célra használják fel.

Emellett meghallgatásokat rendelt el az afganisztáni korrupcióról. Amerikai vezetők többször bírálták szövetségesüket, Hamid Karzai afgán elnököt a korrupció miatt, de belátták, hogy szükségük van rá a tálibok elleni fellépéshez.

Nita Lowey döntése nyomán közel négymilliárd dollárnyi segélyt fagyaszthatnak be - az összeget az albizottsága elé kerülő, 2011-es külföldi segéllyel összefüggő közbeszerzési törvénytervezet említi meg. Az elnök-asszony azt mondta, hogy csak a létfontosságú humanitárius segélynek kegyelmez meg.

Közben, annak ellenére, hogy Barack Obama elnök az afganisztáni főparancsnok, McChrystal tábornok leváltásával megpróbálta elterelni a figyelmet az afgán missziót övező kétségekről, több képviselő is aggódik, amiért további katonákat küld az országba.

Nita Lowey-nél akkor szakadt el a cérna, amikor a hétfői Wall Street Journalban azt olvashatta, hogy az elmúlt három évben hárommilliárd dollár készpénzt szállítottak el repülővel a kabuli repülőtérről. Amerikai nyomozók szerint a pénz egy része amerikai segély. A Washington Post pedig arról írt szintén hétfőn, hogy a Karzai-kormány vezető illetékesei kisiklatták a korrupciós vizsgálatokat.

A pénzről rendelkező albizottsági elnök ezek után mondta azt, hogy addig nem ítél meg további támogatást, amíg meg nem győződik arról, hogy az nem "korrupt kormányhivatalnokok, drogbárók vagy terroristák zsebébe vándorol". A költekezési stop nyomán leállhat a drogellenes harcra, a katonai kiképzésre, az egészségügyre és a terrorellenes kiképzésre szánt segélyösszegek folyósítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×