eur:
392.91
usd:
355.61
bux:
72865.31
2024. szeptember 2. hétfő Dorina, Rebeka

Mégsem elég intő példa Görögország?

Annak ellenére, hogy a szakadék szélére került Görögország intő példa lehet, Európában egyre nagyobb a harag a kormányok megszorító intézkedései miatt - írja a Reuters. Több országban is voltak a héten tüntetések, és sztrájkok kezdődhetnek a másokhoz képest pénzügyileg sokkal fegyelmezettebb Németországban is.

Több tízezren vonultak az utcákra Spanyolországban és Dániában, a befolyásos német szakszervezetek tömeges tiltakozásokkal fenyegetnek, és az adósság által sújtott ország sorában Magyarország is visszafogja kiadásait - jellemezte a helyzetet az AFP.

Az új brit kormány is kemény megszorításokra készül a vártnál nagyobb költségvetési hiány miatt, miközben már figyelmeztetéseket kapott a hitelminősítőktől.

Spanyolországban akadozva jártak a gyorsvonatok, a szemetet pedig nem gyűjtötték össze, amikor a közalkalmazottak az utcára vonultak a tervezett öt százalékos fizetéscsökkentés és a bérek ezt követő befagyasztása miatt.

A szakszervezetek azt állítják, hogy több mint másfélmillió ember nem ment be dolgozni, a kormány szerint azonban kevesebb, mint 300 ezer. Ami bizonyos, hogy a Zapatero-kormány 65 milliárd euróval csökkenti az állami kiadásokat három év alatt, hogy az eurózóna szabályainak megfelelően a GDP három százaléka alá vigye le az állami büdzsé hiányát. A tavalyi deficit több mint 11 százalék volt.

Madridban egy felvonuló tanár elmondta: férje munkanélküli, az ő fizetését pedig havi 150 euróval csökkentik. "Eddig a megtakarításaink segítettek ki" - mondta a miniszterelnök lemondását követelő tömegben.

A jóléti rendszeréről híres és gyakran a világ legboldogabb országának nevezett Dániában 40 ezer ember tüntetett a parlament előtt, mert a kormány "aláássa" a jóléti kiadásokat. Rasmussen miniszterelnök két év után megszüntetné a munkanélküli segélyt, befagyasztaná a fejlesztési támogatásokat és korlátozná a családi kedvezményeket.

Németországban a szakszervezetek és a munkaadók is élesen bírálták Angela Merkel kancellár 86 milliárd eurós takarékossági csomagját.

És, ahogy - az AFP fogalmaz - a megszorításokat bevezetők sorába lépett Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök is, aki komoly költségvetési kiadáscsökkentést jelentett be, ama félelmek nyomán, hogy Magyarország helyzete hasonlít az adósságok alatt roskadozó Görögországéhoz. A tudósítás ugyanakkor megemlíti az egykulcsos személyi jövedelemadó, a kedvezményes családi adó és a bankadó tervét is.

Az EU pénzügyminiszterei a héten megállapodtak arról a készenléti alapról, amellyel kisegítenék az adósságválságba került tagállamokat. Nagy-Britannia ugyanakkor elutasította azt a megállapodást, hogy a tagállamok átvizsgálhassák egymás költségvetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×