eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A gazdagok a csempészett kaviáron próbálnak spórolni

Szervezett bűnbandák csempészik a kaviárt Nagy-Britanniába, amelyek így próbálnak vagyonokhoz jutni, kihasználva azt, hogy az ínyencek által kedvelt étel jócskán megdrágult az utóbbi időben. Egy kiló jó minőségű kaviár akár több ezer dollárba is kerülhet.

Miközben az átlagemberek egy része megelégszik a csempészcigarettával, addig a gazdagabbak másképpen próbálnak spórolni. A brit Observer szerint a szigetországban virágzik a kaviárcsempészet.

Oroszországban szinte bármelyik közértben lehet kaviárt kapni, és már elmúltak azok az idők is, amikor a vámosok vadásztak a konzervdobozokra. Az igazán ígyenc brit fogyasztók azonban a legjobb minőségű, fekete színű Belugát keresik, amelynek kilója meghaladhatja a 4000 ezer fontot is. Emiatt egyre nagyobb mennyiségben érkezik csempészkaviár az országba, amelynek egy része azonban hamisított, vagy rosszabb minőségű.

London elegáns Kensington kerületében az élelmiszerbiztonsági hatóság nemrég ellenőrzést tartott egy kávézóban, ahol olcsón árulták a Belugának mondott kaviárt. A tulajdonost másfél millió forintnyi büntetéssel sújtották.

A kaviárcsempészetről már régóta mondják, hogy olyan jövedelmező, mint a drogcsempészet. 2002-ben két orosz üzletembert ítéltek el az Egyesült Államokban, az után, hogy egy bőröndben 100 ezer dollár értékű ikrát találtak. Egyikük a pénzmosás vádját is elismerte. Az orosz hatóságok már akkoriban arról beszéltek, hogy évente 100 tonna kaviárt csempésznek ki az országból, és a rendőrség rajtaütéseiben tíz tonna ikrát, valamint több száz lőfegyvert is lefoglaltak.

A legnagyobbnak tartott legális exportőr, a Petrossian testvérek cége is kalandos körülmények között jött létre. A fáma szerint az 1917-es forradalom idején Párizsba menekült örmény fivéreket nem engedték orvosként dolgozni, de hamar észrevették, hogy kaviárra nagy az igény. Az akkori szovjet nagykövet rezidenciáján kellett hagyniuk egy pénzzel teli bőröndöt, majd hónapok múltán megkapták az első szállítmányt, és 70 éven át szinte monopóliumként működtek.

2002 októberében az ENSZ veszélyeztetett fajokkal foglalkozó szervezete betiltotta a tokhalból származó Beluga kaviár kereskedelmét. A lépés bírálói szerint ezzel azonban csak a csempészetnek adtak lökést. Az Egyesült Államokban tavaly is több embert ítéltek el, amiért hamisított csomagolásban hoztak be az országba több tonna kaviárt - azt a benyomást keltve, hogy a termék legális, és az ENSZ által szabályozott forrásból származott.

Közben Szent-Péterváron a múlt héten fegyveresek raboltak el egy 13 tonnás kaviárszállítmányt. Az öt támadó megkötözte a biztonsági kísérőt és a sofőr, majd kidobták őket a kamionból és elhajtottak. Bár csak az olcsóbbnak tartott vörös kaviárból sikerült zsákmányolniuk, még így is közel félmillió dolláros fogáshoz jutottak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×