eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Megfosztották állampolgárságától a többnejű törököt

A svájci bevándorlási hivatal megfosztott állampolgárságától egy török származású férfit, mert kiderült, hogy poligámiában élt: nemcsak Svájcban, hanem Törökországban is volt egy felesége. Az eset a francia média érdeklődését is felkeltette, nemrég ugyanis egy négy feleséget "tartó", az állami juttatásokkal visszaélő algériai származású férfit is azzal fenyegettek meg a francia hatóságok, hogy megfosztják állampolgárságától.

"A házasságkötés útján szerzett állampolgárság monogám kapcsolatot feltételez" - egyebek mellett ezzel az indokolással hagyta helyben a svájci szövetségi közigazgatási bíróság a bevándorlási hivatal döntését. A török származású férfi huszonhat éven keresztül kettős életet élt: ideje nagy részét ugyan svájci feleségével töltötte, de évente négyszer Törökországba utazott második nejéhez. Az első asszonytól egy, a másodiktól pedig további három gyermeke született.

A titkolódzó férj 2003-ban kapta meg az amúgy kifejezetten nehezen megszerezhető svájci állampolgárságot, a török "konkurensről" időközben tudomást szerzett első feleség pedig egy ideig, "a gyermekükre való tekintettel" ugyan eltűrte a nem mindennapi helyzetet, de végül fellázadt és elvált.

A svájci bevándorlási hivatal éberségét mutatja, hogy a válás kimondását követően azonnal közölték a férjjel, hogy megsemmisítették a honosítását. A férfi a közigazgatási bírósághoz fellebbezett, ám a testület megállapította, hogy az érintett kizárólag az állampolgárság megszerzése érdekében tartózkodott Svájcban.

A testület érvelése a francia hatóságoknak is jól jöhet, április óta ugyanis a belügyi és a bevándorlásügyi minisztérium illetékeseinek egy kifejezetten kényes ügyben kell döntést hozniuk. Egy a nyugat-franciaországi Nantes városában élő algériai származású, ám pakisztáni muzulmán szélsőséges körökkel kapcsolatban álló férfiről ugyanis nemrég kiderült: a francia törvényekre fittyet hányva négy feleséget tart, akiktől összesen tizenkét gyermeke született.

Az eset attól kapott politikai felhangot, hogy a belügyminiszter kijelentette: amennyiben bebizonyosodik a poligámia vádja, úgy a férfit megfosztják francia állampolgárságától. Az ügy kényességét mutatja azonban, hogy mindeddig semmilyen hatósági határozat sem született, sőt a poligámiában élők korábban beígért szigorúbb ellenőrzése is lekerülni látszik a napirendről. Pedig az ügy kapcsán kiderült, hogy a jelenség legalább húszezer családot érint Franciaországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.

Jól áll az AfD a német választásokon

Az Alternatíva Németországnak jobboldali párt nyerte meg a vasárnap tartott tartományi választásokat a németországi Türingiában a szavazóhelyiségeket elhagyók körében készített felmérések (exit poll) tanúsága szerint, és a szomszédos Szászországban is versenyben van a győzelemért a Kereszténydemokrata Unióval.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×