eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ficónak már az sem tetszik, hogy Orbán Viktor első útja Lengyelországba vezet

Robert Fico szerint rosszul kezdett az új magyar kormány. A szlovák kormányfő nemcsak a kettős állampolgárságot lehető tevő törvény elfogadást kifogásolta, hanem azt is, hogy Orbán Viktor első hivatalos külföldi útja Lengyelországba vezet.

A kormány szerdai ülése után Robert Fico újságíróknak kijelentette: "Orbán bejelentett lengyelországi látogatása úgy fest, mintha jelképesen átugraná saját területét és egy Magyarországgal szomszédos országba menne. Ilyet nem szokás tenni".

Fico megismételte korábbi kijelentését, miszerint Magyarország nem önmagával határos, ahogy azt a magyar politikusok hangoztatják, hanem "egy öntudatos és szuverén Szlovákiával".

A pozsonyi kormány szerdai ülésén javaslatot fogadott el a szlovák állampolgársági törvény módosításáról, amely szerint az a szlovák állampolgár, aki felveszi a magyar állampolgárságot, automatikusan elveszíti a szlovákot.

Fico ezt azzal indokolta, hogy Szlovákiának védekeznie kell. Mint hangsúlyozta: a szlovák fél az utolsó percig kivárt, de Budapest nem hajlandó a tárgyalásra, holott azt Knut Vollebaek, az EBESZ kisebbségügyi főbiztosa is kérte a felektől. A kormányfő azt állította, hogy a szlovák válaszlépés megfelel az európai normáknak.

Fico szerint a Magyar Koalíció Pártja egyezteti lépéseit a Fidesszel. Mint mondta: Csáky Pál, az MKP elnöke szándékosan igyekszik kiélezni a helyzetet, és felhívta a szlovák pártokat, hogy ne működjenek együtt a magyar párttal.

Fico a parlamenti vitában is felszólalt. Hangsúlyozta, hogy amennyiben az MKP képviselői felveszik a magyar állampolgárságot, akkor meg kell válniuk a mandátumuktól a szlovák törvényhozásban. Mint mondta, nem tudja elképzelni, hogy az ország legfelsőbb törvényhozó testületében olyanok üljenek, akik hűséget esküsznek Magyarországnak.

A szlovák kormányfő megismételte korábbi kijelentéseit: érdeke Szlovákia és Magyarország jó kapcsolata, bármikor és bárhol kész tárgyalni Orbán Viktorral.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×