eur:
393.98
usd:
364.69
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Pszichológiai hadviselésbe kezdett Dél-Korea

Dél-Korea újraindította az Észak felé sugárzott propaganda-műsorait, és megszakította a kereskedelmi kapcsolatokat válaszul hadihajója elsüllyesztésére. Az Egyesült Államok határozottan támogatásáról biztosította szövetségesét, az északi vezetés pedig közölte: kész a háborúra, de nem fognak először támadni.

A korábbi évek enyhülése a múlté: ismét a hidegháború legsötétebb éveit idéző feszültség alakult ki a két Korea között. Dél-Korea valamilyen módon meg akarja büntetni északi szomszédját a Csonan hadihajó elsüllyesztéséért, de fizikai erőszakhoz nem folyamodhat, mert azzal felrúgná a koreai háborút lezáró tűzszüneti egyezményt.

Ehelyett - amerikai támogatással - felújította a pszichológiai hadviselést, szinte teljesen megszüntette a kereskedelmi kapcsolatokat és további ENSZ-szankciókat akar elfogadtatni.

A dél-koreai katonai rádió ismét sugároz nyugati popzenét, híreket és a két politikai rendszert összehasonlító műsorokat az északiaknak. Egy olyan kampányt is terveznek, melynek során a Csonan elsüllyesztéséről szóló propagandaanyagot szórnának le északi területen. Dezertálásra ösztönzik majd a határ mentén velük farkasszemet néző északi katonákat hangosbeszélőkön sugárzott szlogenekkel és az ott elhelyezendő óriás poszterekkel. Erre hat éve nem volt példa, és a Népköztársaság hadserege figyelmeztetett, hogy tüzet nyithat a propagandát közvetítő létesítményekre.

Dél-Korea nem vásárol többet halat és kagylót Északról, és megtiltja, hogy északi hajók haladjanak át felségvizein, miközben bocsánatkérést és a támadásért felelősök megbüntetését követeli. Az egyetlen, az északiakkal fenntartott közös intézmény, az északi területen fekvő Keszong Ipartelep azonban nyitva marad, de az oda ingázó déliek nagyon aggódnak. A feszültség ellenére Dél-Korea eddig Észak 2. számú kereskedelmi partnere volt, évi több mint másfél milliárd dolláros forgalommal.

Egy nemzetközi vizsgálat szerint az északiak megtorpedózták a déliek hajóját, amelyen 46 tengerész lelte halálát. Phenjan azonban tagad, és hamisítványnak nevezte a jelentést.

Pekingben, a kínai-amerikai viszonyról is tárgyaló Hillary Clinton amerikai külügyminiszter arról győzködte vendéglátóit, hogy közös határozattal büntessék meg Észak-Koreát az ENSZ Biztonsági Tanácsában. És bár Kínát is egyre jobban idegesítik kiszámíthatatlannak tartott szomszédja lépései, továbbra is vonakodik a kemény fellépéstől Phenjannal szemben, amelynek legnagyobb kereskedelmi partnere.

Az Egyesült Államok, amely 28 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában, közös tengeri hadgyakorlatot rendez szövetségesével. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár "meggyőzőnek és aggasztónak" nevezte az Észak-Korea elleni bizonyítékokat és arra számít, hogy a Biztonsági Tanács fellép majd a már amúgy is szankciók sorával sújtott Phenjan ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×