eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Golflabda nagyságú jég és forgószél pusztított

Miközben Lengyelország az árvízzel küzd, a határ nyugati oldalán forgószél tombolt, újabb jelenként annak, hogy az időjárás egyre szeszélyesebbé válik. Az ítéletidőnek halálos áldozata is van.

A pünkösdi nyárnak Kelet-Németországban óriási vihar vetett véget. Miután a hőmérő higanyszála a hétvégére napközben sok helyen már megközelítette a 30 fokot is, az észak felöl betört hideg légtömeg jégesővel és Németországban eddig csaknem szokatlan forgószéllel hűtötte le a reményeket is, hogy végre tartós marad a jó idő.

Kiváltképpen Berlin térségében és Szászországban okozott súlyos károkat a vihar, és egy kislány életét vesztette, miután egy fa rázuhant a szülei kocsijára. Az Elba mentén fekvő falvakban sok ház tetejét egyszerűen leemelte a nagy erejű forgószél, amelyet aztán többfelé jégverés követett.

Szemtanúk elmondása szerint a jég golflabda nagyságú volt, és így szinte magától értetődően súlyos kárt okozott a mezőgazdaságban, mert a betakarítás előtt álló repceföldeken a termést csaknem bedöngölte a nedves földbe.

A vihar miatt átmenetileg leállt a Berlin és Drezda közötti vasúti forgalom is, de az autópályák is szinte elnéptelenedtek, mert a jégesőtől tartó gépkocsi tulajdonosok igyekeztek a hidak alatt menedéket találni, vagy egyszerűen lehúzódni az út szélére.

Német meteorológusok utaltak arra, hogy Európában viszonylag ritka az olyan erejű forgószél, amely háztetőket sodor le és autókat borít fel. Noha a veszélyes mag átmérője alig néhány száz méter, ahol végigsöpör, ott súlyos pusztítást hagy maga után.

Az amerikai kontinensen tornádóként ismert szélvihar Brandenburgban ezúttal nem tartott tovább egy jó negyedóránál, de mint a nyomában készült fényképfelvételek tanúsítják, az okozott kár pénzben kifejezve jócskán meghaladja az egy millió eurót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×